Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga

Niedersachsen är Tysklands näst största delstat och ligger i landets norra del, från Nordsjökusten och floden Elbe ned till bergskedjan Harz. Så snart du har ditt vaccinpass i hand kan du resa hit för många, oförglömliga upplevelser bland korsvirkeshus, djupa skogar och bergsbyar!

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland. 
                                                                         

Till Tyskland kan du resa tryggt, och vart du än kommer finns hygienregler på plats för att göra din vistelse så säker som möjligt. Landet har till och med utsetts till ett av de som hanterat pandemin mest ansvarsfullt. 

Det är enkelt att ta sig till Niedersachsen, både med bil, husbil och tåg tar det inte många timmar från södra Sverige. Tar du tåget ned kan du enkelt fortsätta din resa på räls mellan de olika städerna och sevärdheterna.

I Niedersachsen finns det gott om färgglada korsvirkeshus, medeltida kyrkor och unika slott att uppleva, men även prunkande parker och en vacker natur. Här kan du enkelt ta dig runt på cykel, till fots eller varför inte på vattnet? Det finns bra möjligheter att vara aktiv både utmed floderna Oker, Aller, Leine eller Weser eller i naturen i Harzbergen eller Lüneburger Heide.

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Paddling på Oker i Harz.

Huvudstaden Hannover: Vackra trädgårdar och sagolika slott

Hannover är regionens huvudstad, och här finns mycket mer att uppleva än det kända mässområdet. Du kan bland annat besöka de prunkande Herrenhäuser Gärten, som är en av de största och vackraste barockträdgårdarna i Europa. Här kan du strosa runt i timmar bland blommor, växter och konstverk.
Läs mer om regionens parker och trädgårdar här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Herrenhäuser Gärten i Hannover. FOTO: TMN/ Francesco Carovillano

Söder om staden hittar du det imponerande Marienburg slott, som känns mer som en borg tagen ur gamla riddarsagor än ett “enbart 150-år-gammalt” slott. Det lät byggas som sommarresidens av den sista kungen av Hannover, och tillägnades drottning Mary.
Läs mer om regionen slott här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Det pampiga Marienburg Slott. FOTO: HMTG/ Lars Gerhardts

Kulinarisk resa från Hannover till Lüneburger Heide

Att få njuta av bra mat, dryck och en och annan godsak på resan är halva nöjet med resandet. I Niedersachsen finns det gott om restauranger, caféer och matmarknader som erbjuder gastronomiska upplevelser.

I Hannover finns ett brett utbud av restauranger att välja bland, både enklare och mer storslagna. Varför inte börja med en kulinarisk upplevelse i världsklass? Här finns nämligen två stjärnkrogar; restaurangen “Jante” i är belönad med två Michelinstjärnor och restaurang “Ole Deele”, som ligger nära Hannover, är belönad med en Michelinstjärna.

Från Hannover åker du norrut till Celle där bland annat Europas längst sammanhängande sträcka av korsvirkeshus finns, och en stor del av konstskolan Bauhaus historia. Många svenska bussgrupper har upptäckt denna fantastiska stad, men bland svenska bilturister är den inte lika känd än. Passa på och prova den lokala specialiteten “Rohe Roulade”, som skulle kunna liknas vid en fylld variant av den populära råbiffen.

Fortsätt sedan din kulinariska resa ännu mer norrut till Lüneburgerheden (Lüneburger Heide). Här blommar ljungen över hedarna under augusti och september, vilket får ta plats i det lokala köket. Bina i området tar del av ljungens nektar vilket i sin tur ger den typiska ljunghonungen, gråhornade hedfår strövar bland ljungen och från dem får vi utsökt kött som många restauranger serverar – ofta tillsammans med den läckra ljungpotatisen.
Läs mer om regionens gastronomi här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
En korg full med den goda potatisen från Lüneburger Heide. FOTO: TMN/ Anne Webert

Salt, kultur och nöje i Lüneburg

Väl i Lüneburg kan du passa på att uppleva allt som staden har att erbjuda. Den historiska staden är byggd i rött tegel i gotisk arkitektur, vilket skapar en kontrast till den i övrigt unga atmosfären i universitetsstaden. Floden Ilmenau flyter genom den gamla staden, och det finns gott om typiska caféer på gatan “Am Sande”, men även restauranger och ett eget ölbryggeri.

I Lüneburg finns det även en lång tradition av att utvinna salt i Lüneburger Saline, och det “vita guldet” gjorde staden rik under medel- och hansetiden. Idag kan du lära dig mer om detta på stadens saltmuseum – en upplevelse för alla åldrar.

Strax utanför staden ligger Lüneburger Heide med sin fantastisak natur. Här kan du bland annat cykla, vandra eller paddla genom naturparken som täcks av det största sammankopplade hedområdet i hela Centraleuropa. Har du tur får du även syn på de får som vandrar här, vilket höjer upplevelsen.
Läs mer om Lüneburger Heide här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Ljungen blommar i Lüneburger Heide. Copyright: Lüneburger Heide GmbH

I Lüneburger Heide ligger även flera temaparker som du kan spendera några roliga dagar på. Roa dig i berg- och dalbanor på Heide Park Soltau, fågelskåda i Walsrode Bird Park, bada på det unika Center Parcs Bispinger Heide och lär dig mer om olika djur på Serengeti-Park Hodenhagen.

I närheten av Lüneburger Heide ligger flera högklassiga temaparker som toppar många familjers Bucket List. Bo på Heide Park Hotel eller något av de andra hotellen eller campingplatserna foch spendera några roliga dagar med all världens attraktioner. Åk världens största berg- och dalbana i trä på Heide Park Soltau, världens största berg- och dalbana i trä, spana på fåglar från alla olika kontinenter på Walsrodes fågelpark, bada på det unika Center Parcs Bispinger Heide och åk på en spännande djursafari på Serengeti-Park Hodenhagen.
Läs mer om utflyktsmål för hela familjen här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Spendera en rolig dag på Serengeti Park i Hodenhagen. FOTO: Serengeti-Park Hodenhagen

Harzbergen lockar till cykling och vandring

I Niedersachsen finns en rik natur med allt ifrån höga berg till djupa dalar. Vill du ta dig ut på en cykel- eller vandringstur rekommenderas ett besök till Elm-Lappwald Naturpark som ligger i sydvästra delen av regionen. Här finns många leder att följa i ett varierat skogslandskap och över hedar och runt glittrande sjöar.

I regionen hittar du även bergskedjan Harz som med sitt imponerande och mångsidiga landskap lockar till spännande utflykter. Harzbergens högsta berg heter Brocken och enligt gamla sägner har berget varit samlingspunkt för häxorna på Valborgsmässoaftonen i tusentals år. Det kan man till och med läsa om i den tyska nationalskalden Johann Wolfgang von Goethe mest kända verk “Faust”, där ett avsnitt ägnas åt just häxornas färd till Brocken/Blåkulla.

Harzbergen bjuder på klara sjöar, djupa dalar, lummiga skogar och stora stenar som minner om istidens framfart. Det är enkelt att ta sig fram tack vare de många vandrings- och cykelleder som finns – eller också hyr du en kajak för att uppleva naturen från vattnet.
Läs mer om Harzbergen här!

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Vandra i Harzbergen. FOTO: TMN/ Markus Tiemann

Städerna vid Harz: Jägermeister och UNESCO världsarv

I området kring Harz kan du även upptäcka flera platser som finns med på UNESCO:s världsarvslista. I Goslar finns till exempel Rammelsberggruvan som en gång i tiden var en förebild för Falugruvorna i Sverige. Och i Gamla stan kan du uppleva stadens kejserliga palats Kaiserpfalz Goslar med sin bedårande arkitektur. Är du intresserad av teknik och kulturhistoria så bör du besöka “Oberharzer Wasserregal” som har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista och som är ett av världens största preindustriella energiförsörjningssystem.

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Rammelsberggruvan i Goslar. FOTO: TMN/Andreas Burmann

Vid foten av Harz hittar du bland annat städerna Hornburg och Wolfenbüttel. Där finns det mängder av vackra korsvirkeshus att beskåda. I Wolfenbüttel kan du stanna till lite längre och passa på att besöka tillverkaren av den kända drycken Jägermeister och provsmaka deras nyaste kreationer. Wolfenbüttels historiska stadskärna hyser kända byggnader som stadens rådhus, Lessinghuset där den kända skalden Lessing svors in som bibliotekarie på 1700-talet och Wolfenbüttel-palatset. Här kan du även köpa en god lunchpicknick att ta med upp på de grönskande vallarna i staden.

Niedersachsen: Från Jägermeister och Blåkulla till vandring utöver det vanliga
Wolfenbüttel-palatset. FOTO: Stadt Wolfenbüttel / Christian Bierwagen

Vill du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Niedersachsen? Klicka här! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top