Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen

Funderar du på vart nästa resa ska gå när vi vaccinerat oss och är redo att ta oss utanför Sveriges gränser igen? Varför inte besöka Bremen i norra Tyskland för en härlig weekend? Här finns allt ifrån unik arkitektur och god mat till grönområden och glittrande vattendrag på nära avstånd från Sverige.

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland. 
                                                                         

Längtar du efter att kunna resa igen? Då är du långt ifrån ensam, men vilket land ska man välja att ta sin första resa till? Ett av de länder som fått bäst betyg när det kommer till sin hantering av pandemin är Tyskland. Här har åtgärder tagits i såväl butiker, restauranger och på hotellen för en trygg vistelse, både för dig som besökare och för invånarna själva. Nu när smittspridningen går ner i Sverige har vi klassificerats som riskområde, istället för högriskområde, vilket gör att det är lättare att resa till Tyskland. Du som vaccinerat dig kan anmäla dig digitalt här och bifoga ditt vaccinationsintyg så snart vi fått det här i Sverige. Därefter är det bara att hoppa in i bilen eller ombord på tåget och ta dig till härliga Bremen!

Vill du kombinera cityresa med grönskande parker, cykling och god mat rekommenderas den gamla Hansastaden Bremen, som ligger cirka 12 mil sydväst om Hamburg vid floden Weser. Hit kan du smidigt ta dig med bil eller tåg från Malmö på sju timmar, med byten i Köpenhamn och Hamburg. Kanske känner du till staden genom Bröderna Grimms saga Stadsmusikanterna från Bremen?

Förutom sagan är Bremen även känd för att vara lätt att promenera i mellan de många sevärdheterna, men få vet att staden även är en av de i landet med flest cykelvägar. Dessutom gör de många grönområdena och det nästintill platta landskapet sig perfekt för cykelturer.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
Bremens Weserpromenad: Restauranger och mysiga utehäng i innerstan. FOTO: WFB /Jonas Ginter

Arkitektur: Unika byggnader och Bremens mindre kända sidor 

Bremen bjuder på en tidsresa upp till 1 200 år tillbaka i tiden i och med att stadens historiska byggnader är så pass välbevarade. Mest känt är kanske rådhuset och Roland-statyn, som tillsammans är ett av UNESCO:s världsarv sedan 2004. Rådhuset är byggt i Weser-renässansstil och med sin magnifika fasad är det en av Tysklands finaste byggnader i den kategorin. Det är dessutom det enda europeiska rådhuset från medeltiden som inte förstörts eller förändrats utan har stått i sin ursprungliga form under århundradena. Passa på och ta en fikapaus på Marktplatz och sug in dess oförglömliga atmosfär med Rådhuset och Rolandstatyn på nära synhåll.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
T.v. Det vackra Rådhuset på Bremen Marktplatz.
T.h. Den ståtliga Rolandstatyn.

Från Marktplatz är det bara fem minuters gångavstånd till Bremens äldsta distrikt med hus från 1500-talet, de så kallade Schnoorkvarteren. Schnoorviertel, som det heter på tyska, är som en labyrint av smala gränder med kullersten och pittoreska små byggnader – som hämtat ur en saga!

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
De mysiga Schnoorkvarteren. FOTO: WFB / Ingrid Krause

En annan avstickare från Marktplatz leder rakt in på den 110 meter långa gatan Böttcherstrasse där en hel värld av expressionistisk stil öppnar sig. Gatan myllrar av restauranger och caféer såväl som hantverksbutiker. Två museer och ett stort klockspel bestående av 30 Meissen-porslinsklockor utgör Böttcherstrasses bidrag till Bremens stora kulturutbud.

Vill du se en annan sida av Bremen kan du besöka “Kvarteret” (Viertel). Det är ett ungt och hippt område som bara ligger ett stenkast från stadskärnan. Här möts stadens studenter och övriga invånare såväl som turister av allt ifrån varierad shopping och ett rikt kulturliv till ett brett utbud av restauranger, coola caféer och ett livligt nattliv.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
Viertel bjuder på en mindre känd sida av anrika Bremen. FOTO: Klemm design / Jonas Ginter

Äta och dricka: Vin husman på Tysklands största vinkällare och öl på Beck´s bryggeri

Det finns mycket att skämma bort smaklökarna med i Bremen. Är det din första gång i staden rekommenderar vi att du bokar Eat-the-Worlds “Bremen-Altstadt-Tour”, som är en 3-timmars lång kulinarisk rundtur som förenar Bremens kulturliv med smaker från hela världen.

Något du inte heller får missa är att testa en riktigt god Bremen-öl. I staden finns en lång tradition av den gyllene drycken, som har bryggts här ända sedan 1100-talet. En av de mest kända sorterna härifrån är Beck’s, som enligt en tysk undersökning inte bara Tysklands mest populära, den har också det starkaste varumärket. Vill du lära dig mer om ölbryggarkonsten kan du följa med på en spännande guidad tur på bryggeriet.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
Kaffepaus i Bremen! FOTO: Ingrid Krause/WFB

Ännu en dryck som har stor betydelse för staden är kaffe, och inte mindre än varannan kopp som dricks i hela Tyskland kommer härifrån. En annan kuriosa är att det första caféet i de tysktalande länderna öppnade just på Bremens Marktplatz år 1673. Det var en holländsk köpman som ansökte om utskänkningstillstånd för denna då tämligen okända “utländska indianska dryck” hos stadens senat. Bremens invånare tackar än idag både köpmannen och senaten för deras positiva och förutseende besked: Bremen utvecklades till Tysklands främsta kaffestad och hade inte mindre än 120 kafferösterier på 1960-talet.

En tredje viktig dryck i Bremen är viner. Staden hyser landets största vinkällare – den storslagna Ratskeller (rådhuskällaren) som har en lång tradition av att ge besökarna kulinariska upplevelser. Som namnet antyder ligger den i rådhusets källare, och här har källmästarna serverat vin sedan 1409. Idag kan du även äta här och på menyn finns många traditionella Bremen-rätter. Vinlistan i Ratskeller är över 70 sidor och ses av entusiaster snarare som ett uppslagsverk av vin, med hela 650 sorter att välja mellan.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
Testa den traditionella köket i Bremen Ratskeller. FOTO: Katja Thiele / plan B Werbeagentur

Vill du ha något sött kan du bland annat testa den speciella Hachez-chokladen, de krämiga kokostopparna från Mayer Junior och fina praliner från Van Heyningen. Ett besök på Bremen Bonbon Manufaktur är också att rekommendera där du kan botanisera bland mängder med färgglada godsaker. 

Rekreation i naturen: Bland kossor och rhododendron

I Bremen finns det många grönområden att ta sig till för en härlig power walk, joggingtur eller varför inte bara en avslappnande picknick i gräset? En varm dag kan du till och med ta ett svalkande dopp i stadsparkens sjö, även känd som universitetssjön, eller i floden Kleine Weser. Stranden vid Weserfloden är dessutom en populär plats för picknick, paddling och volleyboll.

Svalkande dopp, cykelturer och mysiga kvarter – mitt i Bremen
Grönskande park mitt i Bremen.

En underbar cykelutflykt tar dig till Blocklands landsbygd och Stadtwerderhalvön, som ligger bara 15 minuter utanför stadens centrum. Här, där det finns fler kor än människor, kan du ta en härlig dagstur med sköna promenader eller cykelturer mellan hagar, korsvirkeshus, trädgårdar och naturens lugn. Det är dessutom en av Bremenbornas egna favoritplatser där de brukar samlas för att bada, grilla och njuta av grönskan. 

Är du blomintresserad så är stadens Rhododendron Park ett absolut måste! Från slutet av april till slutet av juni blommar över 1000 typer av rhododendron- och azaleabuskar i sin fulla prakt. Rhododendronparken är inte bara en av de vackraste utan också en av de största Rhododendronparker i sitt slag med omkring 46 hektar parkområde, vilket motsvarar ungefär 65 fotbollsplaner.

 

Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i Bremen!

Vem tar du med dig på resan? 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top