Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein

Längtar du efter att resa? Den vackra regionen Schleswig-Holstein ligger i norra Tyskland på gränsen till Danmark och rymmer allt ifrån pittoreska städer och spännande konstutställningar till mysiga värdshus med mat i världsklass. Här får du de bästa tipsen för resan!

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland. 
                                                                         

Efter ett år inom Sveriges gränser börjar lusten att resa falla sig på igen, men kanske vill du inte resa allt för långt på din första resa? Då rekommenderas ett besök i tyska Schleswig-Holstein i Nordtyskland. Den absoluta närheten till regionens Östersjökust från vårt grannland Danmark gör det enkelt att resa hit med tåg eller bil, och väl här är det också smidigt att ta sig runt. Du kan vakna upp på den friska Nordsjökusten, tillbringa dagen inåt landet för att till sist avrunda kvällen med middag och en god natts sömn på Östersjökusten. Landskapet är relativt platt vilket passar bra för dig som föredrar att ta dig fram på cykel – dessutom finns det hela 13 utmarkerade cykelleder att följa.

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Cykla fram i Schleswig-Holsteins landskap. FOTO: TA.SH/ Jan-Christoph Schultchen

Vad gäller coronapandemin är Tyskland en av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av covid-19. De har vidtagit en rad åtgärder för att minska smittspridningen vilket syns inte minst på hotell, i butiker och vid offentliga sammanhang. Nu när smittspridningen går ner även i Sverige är det lättare för oss att ta oss till Tyskland, eftersom vi slipper karantän när vi har kommit fram. Har du vaccinerat dig kan du ladda upp ditt vaccinationsintyg här så snart vi fått det i Sverige – sen kan du ge dig av på en fantastisk resa till Schleswig-Holstein!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
I den kustnära regionen finns många vackra stränder, som denna på ön Sylt i Nordsjön. FOTO: DZT/Francesco Carovillano

Bland slott och sjöar i pittoreska städer 

Regionen har en fantastisk och varierad natur tack vare kusterna åt både Nordsjön och Östersjön. Gillar du att strosa runt i små, pittoreska städer så är Schleswig-Holstein det perfekta resmålet för just dig. Friedrichstadt, Mölln och de andra pärlorna har stått nästintill orörda under pandemiåret som gått och bara väntar på att utforskas.

Dessa mindre samhällen har alla sin egen karaktär och oavsett om du föredrar att strosa på romantiska och blomstrande gator, utforska dolda kulturskatter, gå på museum, njuta av god mat eller träffa härliga människor så finns det något för dig. Många av städerna har dessutom sina medeltida stadskärnor kvar med sagolika husfasader och gränder – och bästa sättet att ta sig runt i dem är till fots eller på cykel. Nedan kan du läsa mer om våra fem favoriter som lätt kan besökas under en 5-dagars roadtrip!

1. Husum
Befinner du dig på delstatens Nordsjökust kan du besöka det enda slottet på denna sida av regionen i den mysiga hamnstaden Husum. Hit kommer många besökare varje år, inte bara för slottet i sig utan även för att besöka de många festivaler som hålls här, den mysiga hamnen och regionens största julmarknad. Kommer du under mars och april möts du av ett hav av de vackra och berömda Husum-krokusarna som blommar framför slottet.

Närheten till Nordsjön gör att det finns gott om fisk- och skaldjur att njuta av här, och ett måste är att testa specialiteten krabba – Husum och krabbor går hand i hand lika mycket som Nordsjön och friska vindar.
Läs mer om Husum här!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Gemytliga Husum.

2. Friedrichstadt
Söder om Husum, cirka tjugo minuters bilfärd bort, ligger mysiga Friedrichstadt. Staden kallas ibland Little Amsterdam, då dess delvis holländska historia återspeglas i den pittoreska arkitekturen. Här ligger typiska gavelhus intill romantiska kanaler över vilka små broar sträcker sig. Ett måste när du är här är att ta en båttur i kanalerna!

Missa inte heller att ta en skön promenad längs Prinzenstraße. Där kan du besöka lokala handlare och härliga studios i vilka du kan delta i spännande workshnew-module-37ops som hålls av kreativa konstnärer.
Läs mer om Friedrichstadt här!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Trevliga butiker på Prinzenstraße i Friedrichstadt. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

3. Plön
Från Friedrichstadt kan du fortsätta öster ut till Plön, cirka 1 timme och 40 minuter med bil. Staden ligger i hjärtat av regionen, inte långt från storstaden Kiel och söder om Östersjön. Här hittar du ett idylliskt rokokoslott slott med samma namn som staden, en pittoresk stadskärna, och ett dussin sjöar. Du kan upptäcka staden antingen via cykel eller till fots, eller så tar du dig ut på vattnet i en tur med båt eller kanot. Ett tredje alternativ är att upptäcka staden från ovan i Parnaß utsiktstorn (Parnaßturm). Det är ett 20 meter högt torn som du kan ta dig upp i för att få en imponerande utsikt över staden och dess sjö-, äng- och skogslandskap. Den är öppen varje dag fram till den 31 oktober och entrén är gratis.

Vid den stora Plön-sjön, i vilken slottet ligger i, kan du ta en skön paus i sommarsolen och doppa fötterna i vattnet, njuta av en god picknick och kanske läsa en bok för maximal avkoppling. 
Läs mer om Plön här!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Utsikt från Parnaßturm i Plön. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

4. Eutin
En kvart med bil överut från Plön ligger Eutin, som kallas ibland för “Nordens Weimar”. Den mysiga orten välkomnar dig med sin vackra natur full av sjöar, skogar och kullar som är perfekt om du vill ge dig ut på vandring-, cykel- eller paddelturer.

Här finns även mycket att se när det kommer till kultur, och det är inte bara Eutin-festivalen som lockar på sommaren. Även operahuset på det vackra slottområdet, sommarkonserterna i Jagschlösschen (jaktstugan), festivalen i Gamla stan lockar likaså – och förstås barockslottet Eutin. Vid slottet finns bland annat ett slottsmuseum med utställningar om många av Europas kungahus. 
Läs mer om Eutin här! 

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Eutin slott lyser upp i kvällsmörkret. FOTO: DZT/ Stiftung Schloss Eutin/ Michael Pasdzior

5. Mölln
Fortsätter du nedåt i landet, cirka en timme med bil, så når du fram till idylliska Mölln som ligger söder om Lübeck i hertigdömet Lauenburg, och mitt bland de så kallade Lauenburgische Seen – ett område med hela 40 sjöar. Stadens historiska stadskärna är som hämtad ur en saga, inte bara för sitt utseende. Här finns gott om spår av den kända litterära narren Till Eulenspiegel, som bronsstatyer, en fontän mitt på torget och guider som går utklädda som färgglada narrar som sprider tokigheter.

Gillar du att ta det lugnt kan du lyssna på de roliga historierna på Three Lakes Cruise med MS Till och njuta av den trevliga turen på vattnet med utsikt över solnedgången.

Mölln är förresten klassificerad som kurort och det är de så kallade Kneippbehandlingarna som orten är känd för. Bland stadens spaträdgårdar finns en vacker rosenträdgård med mängder av unika rosenbuskar som sprider sin ljuva doft, och intill den ligger läseträdgården där du kan koppla av med en skön bok. I trädgårdarnas östra hörn finns den så kallade Kneipp-trädgården där Kneipps vattenbehandlingar dominerar.

På denna sida hittar du också roliga aktiviteter så som minigolf, boule och schack som gör att du kan dröja kvar några timmar extra i den härliga miljön.
Läs mer om Mölln här!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Mysiga Mölln sett från ovan. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

Konst och sevärdheter – från textilhistoria till högtrafikerad vattenväg

Städerna i Schleswig-Holsteins lockar många besökare varje år, bland annat tack vare sina spektakulära konstsamlingar och vackra skulpturparker men också för de unika sevärdheter som finns här. Här tipsar vi om några du inte får missa!

I staden Neumünster hittar du två populära kultursevärdheter. Den ena är Herbert Gerisch-stiftelsens unika skulpturpark där du kan se modern och samtida konst som visar förhållandet mellan människa och natur i början av 2000-talet. I parken finns även Gerisch Gallery, där internationella målningar, fotografier, skulpturer och filmkonst visas. Den andra är Museum of Cloth and Technology som visar upp textil- och industrihistoria från regionen, och med historiska exempel från just Neumünster. Här kan du dessutom boka in dig i hantverkstaden för att designa en egen souvenir att ta med hem.

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Konstverk i Neumünster Gerischpark. FOTO: TASH

Det tredje besöksmålet hittar du i Rendsburg, och är inget mindre än Kielkanalen som firar 125-årsjubileum i år. Den 125 km långa kanalen kopplar samman Nord- och Östersjön, trafikeras av inte mindre än 30 000 fartyg varje år och är det en av de mest trafikerade konstgjorda vattenvägarna i hela världen idag. Längs med kanalens strand går en cykelled som du kan trampa utmed samtidigt som du spanar på de stora frakt- och passagerarfartyg som glider fram.

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Cykla utmed Kielkanalen. FOTO: TA.SH/Gerald Hänel

I närheten av Rendsburg kan du även besöka den årliga konstutställningen Nord Art. Där visar över 200 utvalda konstnärer från hela världen upp sina konstverk i det tidigare järngjuteriet Carlshütte och den historiska skulpturparken.

Förutom de stora konsthallarna finns det även många små gallerier där du kan se lokal konst. Här finns bland annat Emil Noldes fantastiska trädgård i Seebüll vid Nordsjön som liknar Claude Monets, och Ernst Barlach välkända hus. Men även Kunsthalle zu Kiel eller Schleswig-Holsteins Landesmuseum ska du ha på din kultur-bucket-list. 

På gastronomisk resa mellan tårtor och nybryggd öl

Att äta och dricka gott på resan är för många halva nöjet med att resa, och i Schleswig-Holstein är det inte långt mellan de gastronomiska upplevelserna. Här finns gott om mysiga gårdscaféer att stanna till i för en fika med nybakta tårtor och kakor eller en god lunch med rustikt lantbröd och råvaror från trakten som till exempel Holsten-skinka. Många av gårdarna har dessutom små genuina gårdsbutikerna där du kan botanisera bland konst, hantverk eller vackra inredningsdetaljer.

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Njut av en fika i solen på något av de mysiga gårdscaféerna. FOTO: TASH

Är du ute efter någonstans att njuta av en riktigt bra middag? På landsbygden kan du hitta många pittoreska tavernor, värdshus och restauranger som använder hållbart producerade lokala produkter och serverar traditionell mat med modern touch. Här finns även ett alldeles unikt nätverk som heter Feinheimisch och startades år 2007. Det är ett regionalt samarbete mellan kockar, bönder och livsmedelsproducenter som tillsammans arbetar för att säkerställa att regionens restauranger och producenter håller hög kvalitet. Vill du se vilka restauranger och hotell som är med i nätverket kan du besöka Feinheimischs hemsida. Du kan även spana efter initiativets logga med två lejon på de platser du besöker – den garanterar kulinariska upplevelser i världsklass!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Njut av god mat, som här från en restaurang i Lauenburg. FOTO: TASH/MOCANOX

Förutom att äta gott här kan du även besöka flera av regionens matproducenter för att få en inblick i hur det går till när såväl honung som ost tillverkas. Många av producenterna har dessutom härliga butiker att kliva in i, och varför inte köpa med dig några godsaker hem?

Vill du ha något gott att dricka? Här finns destillerier och bryggerier som gör allt ifrån öl och gin till konjak och rom – allt av hög kvalitet och med en hållbar produktionsprocess. Öl är något som vi starkt förknippar med Tyskland, och i Schleswig-Holstein rekommenderar vi besök på bryggerierna Lille i Kiel och Flensburger i Flensburg som båda gör goda hantverksöl.

I Flensburg tillverkas inte bara öl, här görs även rom ända sedan 1700-talet och därför kallas staden ibland för “Huvudstaden av rom”. Det började med att staden var handelshamn för Västindiens flotta, vilket gjorde att det var gott om både rörsocker och rom i omlopp. Sedan dess har produktionen av den ädla drycken förfinats i norra Tyskland – och efter att ha smakat rom härifrån kommer du nog förknippa drycken lika mycket med Tyskland som med Kuba.  

Vin då? Jo, det tillverkas också här! Vinet växer på små odlingar men trots den salta luften, de starka vindarna och den måttliga solen så trivs vinstockarna så att man kan göra utsökt lantvin – väl värt att testa! 

Läs mer om gastronomin i regionen här!

Pittoreska städer, kulturskatter och god mat – i tyska Schleswig-Holstein
Njut av vin från regionen. FOTO: TASH/MOCANOX

Läs mer om vad du kan hitta på i Schleswig-Holstein här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top