Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen

Härliga Lübeck i Nordtyskland är ett populärt resmål oavsett tid på året, och det är inte svårt att förstå varför. Med vaccinpasset i fickan kan du packa väskan för att uppleva stadens omedelbara närhet till vattnet, trevliga uteserveringar, goda mat och intressanta museer – allt på nära avstånd från Sverige. Här är de bästa tipsen för en lyckad vistelse!

                                                                         
Information angående coronapandemin

För att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland, besök:
https://www.visit-luebeck.com/corona
www.visit-travemuende.com/corona

                                                                         

I norra Tyskland finns många städer att uppleva, däribland härliga Lübeck, som du tar du dig enkelt till från Sverige med antingen bil eller tåg. Tyskland är dessutom ett säkert resmål, där både hotell, butiker och offentliga sammanhang har vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridning – så pass bra de är ett av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av coronaviruset. Nu är det dessutom enklare för oss svenskar att resa hit, för i takt med att allt fler vaccineras och vår smittspridning sjunker är vi numera klassificerade som ett riskområde, istället för högriskområde. Du som vaccinerat dig kan anmäla dig digitalt här och bifoga ditt vaccinationsintyg så snart vi fått det här i Sverige. Därefter är det bara att hoppa in i bilen eller ombord på tåget och ta dig till Lübeck på en oförglömlig resa!

Lübeck var den ledande staden inom hanseförbundet när det begav sig, och kallades då för “drottningen av Hansan”. Här finns de äldre kvarteren i gamla stan bevarade och fylls än idag av kultur och liv, och är ett av UNESCO:s världsarv. Stadens många sevärdheter som museum, pittoreska kvarter och grönskande natur kan du enkelt ta dig mellan, då allt ligger på gångavstånd från varandra.

Arkitektur: Från Game of Thrones till pittoreska kvarter

Det första du möts av om du kommer till Lübecks västra ingång är den majestätiska porten Holstentor, som bara måste ses då det är ett av stadens landmärken. Den höga, gotiska byggnaden i rött tegel och med de två tornen på sidorna skulle kunna vara hämtad från tv-serien Game of Thrones.

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Holstentor i sommarsolen.

Gamla stan har en helt otrolig skyline som består bland annat av sju höga spiror som sträcker sig upp i skyn. Det är öns fem kyrkor man ser, och i en av dem, S:t Peterskyrkan, kan du ta dig upp till en utkiksplats 50 meter över marken. En klar dag kan du se ända till Östersjön därifrån. Om du vill se Gamla stan från ett helt annat perspektiv än från de mysiga gränderna kan du ta en båttur runt ön.

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Upplev Lübeck från vattnet. FOTO: LTM

I Gamla stan finns även de så kallade “Buden”, det vill säga bås som ligger i de historiska husens bakgårdar i de gamla medeltida kvarteren. Hela 90 gränder och innegårdar finns bevarade i dessa mysiga kvarter, som dessutom är med över UNESCO:s världsarvslista sedan 1987. För att komma hit får du lämna de större gatorna och söka dig inåt staden, och förmodligen kommer du få ducka för att inte slå i huvudet i de stundtals låga portarna. Här bor stadens invånare än idag, och det är tack vare deras omsorg som kvarteren står så välbevarade.

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Mysiga kvarter i Gamla stan.

Shopping: Butiker i gamla byggnader

Gillar du shopping? Då kommer du hitta vad du söker i Lübecks Gamla Stan, och samtidigt kombinera shoppingturen med att få kliva in i gamla, välbevarade byggnader. På de tre populära shoppinggatorna Hüxstraße, Fleischhauerstraße och Glockengießerstraße hyser nämligen de vackra husen flera små butiker. Dessa drivs av människor som vill ser värdet i att bevara den historiska atmosfären, vilket syns tydligt på butiksinredningarna.
Läs mer om shopping i Lübeck här!

Kultur: Hansan och exilsvensken Willy Brandt

I Lübeck finns flera intressanta museer att besöka, däribland det europeiska Hansamuseet som ger liv åt stadens 800-åriga hansahistoria. I museet kan du ta del av en ansenlig samling originalobjekt eller följa med på en guidad tur på svenska. Det brukar vara ett populärt besöksmål för alla åldrar och för att besöka museet behöver du förboka biljetter online.

Kan du inte få nog av museum kan du besöka någon av de som finns här tillägnade Lübecks Nobelpristagare: Thomas Mann (litteraturpriset 1929), Günther Grass (litteraturpriset 1999) och sist men inte minst Willy Brandt (fredspriset 1971), som faktiskt var i svensk exil i Stockholm på 1940-talet. Till museet om honom är det fri entré!
Läs mer om stadens museum här!

Gillar du konst kan du ta del av det på många ställen i Gamla stan, då den visas upp både på allmänna platser såväl som i små gallerier som bland annat Kunsthaus Lübeck och Galerie Koch-Westenhoff. 
Läs mer om stadens gallerier här!

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Europeiska Hansamuseet. FOTO: Olaf Malzahn

Smaka på staden: Marsipan, rödvin och restaurangtips

Att Niederegger marsipan är tätt förknippad med Lübeck är ingen hemlighet. Niederegger har två caféer i staden som är väl värda ett besök för en fikapaus, även om inte marsipan skulle höra till just dina favoriter.

Mellan sevärdheterna kan det vara skönt att pausa på ett mysigt café. Då kan du ta dig till UTER Konditoreibar på Fleischhauerstraße i Gamla stan. De serverar nybakt bröd, goda bakelser och gott kaffe – och på morgonen även god frukost. 

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Ät gott på mysiga caféet UTER. FOTO: Nadine Zellermann

Efter en lång dag och en skön paus på hotellrummet har det blivit dags att ta sig ut på stan igen, och kanske vill du inleda kvällen med en drink. Då är baren Dietrich’s Lübeck, känd för sina goda gins, läckra signaturcocktails och hemlagade bakverk ett hett tips.

När det kommer till restauranger rekommenderas Schiffergesellschaft (Sjömännens gille), som ligger i en gammal byggnad från 1500-talet. De serverar traditionell mat på modernt vis, och särskilt goda är fiskrätterna. En annan bra fiskrestaurang är Fangrisch, som bjuder på nyfångad fisk från regionen av hög kvalitet, och med utsikt över de historiska fartygen i museihamnen.

Är du sugen på italienskt som en god antipasti tillsammans med ett gott vin så rekommenderas restaurangen Miera. Den kombinerar gemytlig bistro med lyxig gourmetkrog, och har en härlig innegård.

En tredje restaurang är The Newport som, förutom god mat och vy över Gamla stan, har en gästhamn med upp till 50 platser för båtar. De guppande båtarna får garanterat sommarkänslorna att spira.

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Restaurangen The Newport ligger vackert i hamnen. FOTO: LTM
Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Lübecks Malerwinkel är tagen som ur en sagobok.

När det kommer till vin får du inte missa det berömda rödvinet “Rotspon”, men det finns förstås andra viner att smaka på också. Vill du njuta av riktigt gott, vitt vin kan du besöka HF von Melle. De anordnar vinprovningar och ligger i ett typiskt gavelhus i Gamla Stan i Beckergrube.

Utflykt till Travemünde

Om du vill se något mer än Lübeck när du ändå är här kan du ta en dagsutflykt till Travemünde som ligger vid havet, cirka 20 kilometer bort. Här kan du bland annat promenera på stranden och till det nya området Beach Bay där du hittar såväl restauranger, som du kan äta eller ta något gott att dricka på i solen innan du går vidare.

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Strandkorgar på stranden i Travemünde.

I Travemünde kan du även uppleva historisk kurortsarkitektur, äta nyfångad fisk, sova över på bra boenden som till exempel på hotellet Slow Dowm med en härlig spaavdelning, eller shoppa i den härliga saluhallen.
Läs mer om vad du kan göra i Travemünde här!

Stadens festivaler

Men anledning av pandemin är det i skrivande stund oklart vilka festivaler som kommer att äga rum 2021 – och huruvida de kan besökas eller ej. Kolla för säkerhets skull på Visit Lübecks hemsida om det aktuella läget just nu. Men i vanliga fall är festivalerna återkommande årligen! 

Kultursommer – 24 juni-4 juli 2021
Äntligen kommer Kultursommer att hållas – och evenemanget är lika efterlängtat för besökarna som för artisterna själva. Under hela 11 dagar fylls scenen på stranden i Travemünde med spelningar, skådespel och andra kulturella inslag. Missa inte denna härliga folkfest – som naturligtvis kommer ske på säkert avstånd mellan besökarna. Säkra din entré i luca-appen – det är gratis!
Läs mer på: visit-travemuende.com/culture-summer-travemuende och visit-luebeck.com/culture-summer-luebeck

Oförglömlig weekend i Lübeck – bästa tipsen
Lübeck Kultursommer. FOTO: LTM/ O.Malzahn

Kulturgrüner Komplimentgarten – 6-13 juni 2021
I år kommer många Lübecks kultur att fylla en alldeles speciell scen i Koberg, som satts upp mitt i en nyinstallerad urban och grönskande trädgård. Här finns bland annat en grön labyrint att gå vilse i, massor av vackra blommor – och efterlängtade Lübeck-artister på scen.
Läs mer: luebeck-tourismus.de/kultur/kulturgruener-komplimentegarten

Duckstein Festival – 30 juli – 8 augusti 2021
Den berömda festivalen äger rum längs floden Trave och erbjuder besökarna fantastisk livemusik, gott att dricka och härligt sällskap – givetvis på coronasäkert avstånd.

Lübecks museinatt – 28 augusti 2021
Under denna natt öppnar många av Lübecks museer och konstgallerier sina dörrar för alla besökare fram till midnatt. Det bjuds på ett varierat program med musik och liveuppträdanden och besökarna kan både äta och dricka god regional mat i stadens gröna trädgårdar. Programmet kommer att kunna ändras beroende på hur situationen med covid-19 ser ut i augusti.

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Lübeck här! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top