• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Natur möter kultur – i nordöstra Skåne

  Nordöstra Skåne är djupa skogar, klara sjöar, kritvita sandstränder och slott – och med en närhet till allt. Vad blir ditt nästa skånska äventyr?

  Natur möter kultur – i nordöstra Skåne
  Hovdala Vandringscentrum med Hovdala slott i bakgrunden. FOTO: Johan Funke

  I nordöstra Skåne hittar du en fantastisk natur, kultur, och historia. Här kan du börja dagen med att paddla i någon av de många sjöarna, för att sedan gå på konstutställning och till sist avsluta kvällen sovandes i ett arkitektritat vindskydd eller på ett fint hotell beroende på vad just du föredrar. Det finns något för alla.

  Absolut Home i Åhus

  Svenska Absolut är ett varumärke som är känt över hela världen – men visste du att det kommer från Åhus? I Åhus kan du besöka Absolut Home, för att lära dig mer om hur det gick till när ett av världens mest ikoniska spritvarumärken skapades, lära dig skaka en äkta Cosmopolitan med den kända vodkan eller få veta mer om mysteriet om den skäggige mannen på Absolutflaskan.

  Absolut Home har även en restaurang på vilken du kan slå dig ned för att njuta av god mat lagad på närodlade råvaror och lokala specialiteter. Varför inte ta en drink före eller efter maten? Har du tur kommer bartendern att avslöja de bäst bevarade hemligheterna för hur man blandar en riktigt bra drink.

  Absolut Home i Åhus. FOTO: Absolut Home

  Vandring i Hovdala

  I Hässleholms kommun ligger Hovdala slott. Det byggdes under 1500-talet och har en vacker park och trädgård att promenera runt i. Du är även välkommen in i slottet för att besöka utställningar, butiken eller för att ta något gott att äta i restaurangen eller på caféet.

  Slottet ligger i en vacker omgivning mitt i Hovdala Vandringscentrum. Här finns många vandringsleder och slingor i varierad längd och svårighetsgrad. Naturen här är helt unik och du kommer mötas av allt ifrån åsar med vackra utsiktsplatser till dalgångar med slingrande vattendrag och vidsträckta ängsmarker.

  Hovdala Vandringscentrum. FOTO: Ingmar Kristiansson

  Längst är Hovdalaleden på hela 57 kilometer, som dessutom är en del av Skåneleden. Den tar dig bland annat till Hovdalaåns dalgång – ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden. Vill du uppleva det på nära håll kan du följa med på en fladdermussafari.

  Om du föredrar en kortare vandring kan du förslagsvis ta Alslingan på 6 kilometer. Utmed den får du vandra på Sveriges längsta spång, som är 1,6 kilometer lång och tar dig genom alsumpskog.

  För att maximera naturupplevelsen kan du planera in en övernattning i området i något av de unika och arkitektritade vindskydden med namnen Birk, Birka och Ronja. De ligger på en vacker plats som fått namnet "Mellan skymning och gryning", med magisk utsikt över Finjasjön och naturområdet. Kan det vara Sveriges mysigaste och mest sagolika övernattningsplatser? Tänk dock på att du behöver förboka vindskydden.

  Övernatta i vindskydden Birk, Birka eller Ronja. FOTO: Johan Funke

  Utforska Svarta Bergen

  Vill du få unika naturupplevelser rekommenderas ett besök i Svarta Bergen, som är ett museum i Hägghults nedlagda stenbrott. Här kan du promenera runt i en fantastisk miljö, ta del av en historisk fotoutställning och avnjuta en fika på det mysiga caféet.

  Ett starkt tips är även att hyra flotten för en tur i det vattenfyllda stenbrottet, som är världens största öppna dagbrott. Varför inte packa ner picknick att njuta av på färden? I trakten kan du också besöka flera konstnärer som arbetar med svart diabas.

  Konstverket Resväskan i Svarta Bergen. FOTO: Svarta Bergen

  Härliga upplevelser i Wanås

  Vid Knislinge, 20 kilometer norr om Kristianstad, ligger godset Wanås. Dess historia sträcker sig mer än ett halvt millennium tillbaka i tiden, men rymmer idag Wanås Restaurang Hotel och Wanås Konst. 

  På det lilla boutiquehotellet kan du bo i något av de elva personligt inredda rummen, och på restaurangen kan du njuta av riktigt god mat. Den tillagas med inspiration från skogen och ekologiska produkter från gården såsom mjölk, nötkött och grönsaker.

  Gillar du konst får du inte missa Wanås Konst – ett sagolikt universum med konst i stort sett överallt. I den 40 hektar stora skulpturparken finns 70 permanenta konstverk, och varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa ny konst i parken.

  Wanås Konst: Double Dribble av Anne Thulin. FOTO: Anders Norrsell

  Unikt kulturhus

  Kan du inte få nog av konst bör du besöka den gamla keramikfabriken vid Ivösjön i Bromölla. Det som tidigare var ett slutet in- dustriområde har idag öppnat upp för kultur och turism, i det konstnärsdrivna kulturhuset Ifö Center. Här kan du som besökare ta del av såväl kurser som workshops eller gå guidade visningar av olika utställningar.

  Ifö Center: D. Brains utomhusgalleriet 2017. FOTO: RejoPhoto

  Välkommen till nordöstra Skåne!

  Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i den här delen av Skåne! 
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!