Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg

Hamburg är perfekt att besöka för en härlig weekend. Här finns allt du söker som bra restauranger, varierad shopping, kulturella och historiska sevärdheter och inte minst en vacker miljö omgiven av mycket vatten. Reser du hit kring jul kan du dessutom njuta av stadens mysiga atmosfär, vackra julbelysning och bra julklappsshopping.

Till Hamburg, som är Tysklands näst största stad, kan du enkelt ta dig från Sverige med tåget. Reser du från Malmö tar det cirka sex timmar med bara ett byte vilket sker i Köpenhamn. Det är ett miljövänligt sätt att resa på, vilket passar bra eftersom staden är en av de mest hållbara i världen. Om det inte passar att resa med tåget går det självklart även bra att ta flyget eller bilen ned. 

Trots att Hamburg är en stor stad kan du enkelt promenera mellan de många sevärdheterna i staden. Just nu har du möjlighet att vinna en vistelse i Hamburg, eller i någon annan stad i norra Tyskland, vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln!

En hamn full av liv 

Hamburg har en lång historia och flera gamla byggnader. Dess närhet till havet gjorde att staden tidigt utvecklades till en av de viktigaste hamnstäderna inte bara i landet, utan i hela Europa. Än idag fylls hamnen av liv året om, och är samlingspunkt för såväl stora färjor som mindre sightseeingbåtar, med vilka du kan ta en härlig tur med för att få uppleva staden från vattnet. Vill du istället få den bästa vyn över hamnen kan du promenera ut Landungsbrücken (landgångsbryggan). Härifrån går flera av färjorna och dess huvudbyggnad kännetecknas av sitt vackra klocktorn.

Du får inte heller missa det otroliga konserthuset Elbphilharmonie som ligger i hamnen och som stod klart 2017. Det är stadens nya landmärke, och ett av de största konserthusen i hela världen. Förutom att njuta av härlig musik här kan du även gå en guidad tur i den unika byggnaden, njuta av den unika panoramautsikten över Hamburg från utsiktsplatsen PLAZA och ta en fikapaus på det mysiga caféet.

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Konserthuset Elbphilharmonie. Copyright: Hamburg Marketing GmbH/Cooper Copter

Hamburg är dock mycket mer än en klassisk storstad. Här finns även natur, grönskande parker, sjöar och floder att njuta av. Mitt i staden hittar du Alstersjön, som fylls av segelbåtar och kanoter under sommaren och under vintern kan du åka en tur med den mysiga ångbåten Alster boat.

Unika sevärdheter

I Hamburg finns världens största lagerkomplex, Speicherstadt och Kontorhaus District, som sedan 2015 är ett av UNESCO:s världsarv. De stora tegelbyggnaderna ligger vackert belägna vid vattnet, vilket gör det extra härligt att promenera omkring här bland broar, småvägar och de unika byggnaderna.

Men i Hamburg finns inte bara världens största lagerkomplex, utan även världens största modelljärnväg, med sina cirka 15 000 meter. Den hittar du på Miniatur Wunderland och är en av de mest populära sevärdheterna i hela Tyskland. Här finns många av världens städer och byggnader att beskåda i miniatyrmodell, däribland Pippi Långstrumps Villa Villekulla. 

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Hamburg: Miniatur Wunderland. Copyright: Miniatur Wunderland

Ytterligare en unik sevärdhet är stadens rådhus, Hamburger Rathhaus, som byggdes i slutet av 1800-talet och är i nyrenässansstil. Det ligger i Alstadt-kvarteren och sägs ha fler rum än Buckingham Palace.

God mat och ett rikt nattliv

I Hamburg kommer du inte ha svårt att hitta god mat eller dryck, vare sig det gäller enklare caféer eller lyxiga gourmetmiddagar på restauranger med Michelinstjärnor. Längst med floderna Alster och Elbe finns många restauranger och barer i vilka du kan njuta av såväl mat och dryck som av den vackra utsikten. 

I staden kan du hitta allt ifrån klassiskt tyska rätter som labskaus (lapskojs) och röd fruktgele, till mat från världens alla hörn med allt ifrån familjära italienska restauranger till lyxiga franska. Och är det något du inte får missa att äta så är det fisk och skaldjur, för det sägs att Hamburg är bland de bästa i Tyskland när det kommer till just det. Här kan du njuta av såväl en enklare fish & chips ute på stan, som av en fint tillagad rätt på någon av stadens många fiskrestauranger. 

Vill du få tips på restauranger att besöka kan du klicka här

 

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Stjärnrestaurangen Haerlin i Hamburg. Copyright: Restaurant Haerlin, Hamburg/Kai Abresch

Vill du ha en helkväll på stan kan du besöka Reeperbahn i St Pauli som är Tysklands mest berömda festgata. Här kan du börja med att att få en god bit mat på en restauranger, följt av ett teater- eller musikalbesök, en drink på en trendig bar och ett besök på någon av klubbarna. Läs mer om Hamburgs nattliv här!

Beatles 50 år 

I år är det 50 år sedan Beatles slog igenom, något som uppmärksammas på olika sätt i världen, och det var i Hamburg som de startade sin karriär. Innan de slog igenom spelade det idag ikoniska bandet nämligen på krogar i Hamburg flera timmar varje kväll. 

Idag kan du gå en guidad tur i Beatles fotspår med guiden Stefanie Hempel på Hempel’s Beatles Tour. Då får du se var de bodde och på vilka klubbar som bandet spelade på, varav många finns kvar än idag. På turen får du även besöka Reeperbahn och Beatles Platz på vilket du hittar en staty av det berömda bandet. 

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Reeperbahn: Beatles Platz. Copyright: mediaserver.hamburg.de/Jörg Modrow

Hitta julkänslan i Hamburg

Något som lockar många besökare varje år är Hamburgs olika julmarknader som breder ut sig i staden, för det är inte för inte den är julhuvudstaden i norr. I år ser dock firandet annorlunda ut, men staden kommer med all säkerhet att glittra av vacker julbelysning, smyckade julgranar och dofta av bakade äpplen och brända mandlar. På restaurangerna kan du njuta av god mat, både från den traditionella menyn eller från julmenyn. I Hamburg kommer du garanterat hitta den rätta julstämningen!

Här kan du promenera runt i stadens vackra områden, och pausa mellan julshoppingen för att värma dig med en kopp glüwein – ett måste om du besöker Tyskland på vintern. 

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Ta med någon du tycker om till Hamburgs julmarknader. Copyrightr: mediaserver.hamburg.de/Martina Cyman

Något som förhöjer julstämningen ytterligare är förstås ljudet av ljuv julmusik. Besöker du området kring St. Michaelkyrkan kan du lyssna på mannen som spelar vackra julsånger på sin trumpet från kyrkotornet mellan klockan 09-21 måndag till lördag. 

Läs mer om hur julen firas i Hamburg här!

På grund av rådande pandemi kan planerade evenemang behövas ställas in, eller flyttas framåt i tiden. För att ta reda på vad som gäller för evenemang i Hamburg kan du klicka här. 

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Julmarknaden Jungfernstieg vid Alstersjön. Coypright: mediaserver.hamburg.de/Christian Ohde

Shopping

När du ändå är i Hamburg kan du passa på att köpa julklappar till dina nära och kära – och varför inte unna dig något fint själv? En av de mest populära shoppinggatorna Neuer Wall ligger i centrum, och under julen är den vackert utsmyckad. Här kan du shoppa i allt ifrån vanliga kedjor till lyxiga butiker så som Louis Vuitton, Hermès och Prada.

Du kan även besöka Alsterarkaden där det finns många butiker att shoppa i. Här kan du även ta en lunchpaus på någon restaraung – förslagsvis på Saliba som erbjuder mat från det arabiska köket. Därefter kan du fortsätta shoppingturen i Mellin-Passage, som leder till Neuen Wall vid rådhuset, där du kan shoppa från exklusiva märken i en gammal, vacker miljö. och är stadens äldsta shoppingmiljö. 

I Hamburg hittar du även miljövänliga kläder och saker som går att köpa direkt hos tillverkaren, och små specialbutiker med unika sortiment. På en shoppingrunda i Hamburg hittar du allt du önskar! 

Läs mer om shopppingen i Hamburg här

Bästa tipsen för en mysig weekend i Hamburg
Shopping i Mellin-Passage. Copyright: ©mediaserver.hamburg.de/Sven Schwarze

Läs mer om Hamburg på hamburg-travel.com!  

Tävling: Vinn en resa till Hamburg eller någon annan stad i norra Tyskland

Just nu har du möjligheten att vinna en resa hit eller någon av de många andra sevärda städerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här: 

På germany.travel får du massor med bra tips inför din resa till Tyskland!

Läs mer om vad du kan uppleva i norra Tyskland här! 

Vi har även samlat artiklar om norra Tyskland på Hemmets Journal – läs dem här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top