Så lagar du julbordets härligaste tillbehör

Nu är årets mysigaste högtid nära och planeringen av julmaten likaså. Här tipsar vi om en snabblagad sallad, hemmagjord sill och en god sås till skinkan.

Under julen är maten bland det viktigaste för många av oss och vi har alla våra återkommande favoriter på julbordet. I år blir lunchen extra smakfull med två vegetariska tillbehör och en sill som kan bli familjens nya tradition.

Rödbets- och lingonsallad

Cirka 6 bufféportioner
Tid: 10-15 minuter + tid att mogna

Du behöver: 
350 g inlagda rödbetor
3 msk rårörda lingon
1 liten rödlök
½ dl Kavli majonnäs
½ dl créme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm peppar

Så lagar du julbordets härligaste tillbehör

Gör så här:

1. Låt rödbetorna rinna av och tärna dem fint. Lägg dem i en skål tillsammans med rårörda lingon.

2. Skala och finhacka rödlöken och rör ned den tillsammans med majonnäs, crème fraiche, vitvinsvinäger, salt och peppar.

3. Låt gärna stå svalt en stund så att smakerna hinner utvecklas, och servera sedan till exempelvis köttbullar.

Tips: Den här majonnäsen är supergod till grillad lax men även till annan fisk, skaldjur, kyckling, grillade grönsaker och halloumi. 

Hitta fler recept hos Kavli 

Kavli: Det goda företaget

Kavli är inte ett företag som alla andra. Allt överskott från Kavlis verksamhet går till Kavlifonden, som äger Kavli och som stöttar humanitära projekt, forskning och kultur. Under år 2018 delades 138 miljoner kronor ut från Kavlifonden. Så när du köper något gott från Kavli gör du samtidigt en god gärning.
Läs mer på www.kavli.se

Ört- och citronsill

6-8 bufféportioner
Tid: 10 minuter + tid att mogna

Du behöver: 

1 förpackning 5-minuterssill i bitar
1 dl Kavli citronmajonnäs
1 dl crème fraiche
1 citron, fint rivet skal
2 msk fint hackad dill
2 msk fint hackad persilja
2 msk fint hackad gräslök
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
½ krm svartpeppar

Så lagar du julbordets härligaste tillbehör

Gör så här:

1. Häll sillen i en sil att rinna av.

2. Blanda majonnäs, crème fraiche, citronzest, örter, senap, vinäger och kryddor i en skål.

3. Vänd ner sillbitarna. Låt gärna stå svalt en stund så att smakerna hinner utvecklas.

Tips: Hemmagjord sill är en perfekt gå-bort-present och superlätt att svänga ihop. 

Senaps- och äppelmajonnäs

1 dl Kavli majonnäs
2 msk grov senap, stark och söt
1 msk dijonsenap
½ tsk honung
1 krm gul curry
1 rött äpple
1 krm salt
½ krm svartpeppar

Så lagar du julbordets härligaste tillbehör

Gör så här: 

1. Häll majonnäsen i en skål tillsammans med de två senapssorterna, honungen och curryn. Blanda väl.

2. Tärna äpplet fint och vänd ner, smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt och servera tillsammans med julskinkan.

Så lagar du julbordets härligaste tillbehör

EKO MAJONNÄS

Kavli ekologisk majonnäs tillagas i Eslöv efter klassiskt recept med svenska ekologiska ägg från frigående höns med tillgång till utevistelse. Kavli ekologisk majonnäs passar utmärkt till julens alla rätter!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top