• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Möt vinproducenten som satsar helhjärtat på ekologiskt

  Det lilla familjeägda vinhuset har hittat rätt balans bland vinrankorna – med ekologiskt fokus genom hela kedjan har man genom året fått resultat.

  Möt vinproducenten som satsar helhjärtat på ekologiskt

  Marche, är för många en doldis mitt i Italien men regionen är minst lika vacker som grannen Toscana. Marche utmärks av stora kontraster. Från badorter med långa st­rän­der till Monte Sibillinis snötäckta alplika t­oppar. Från nationalparker med mäktiga vandringsleder till städer som dignar av arkitektur och historia.

  Marche ligger mitt i Italien, rygg mot rygg med Umbrien men gränsar också mot Toscana, Lazio, Abruzzo och Emilia-Romagna. Det är en glesbefolkad region, omtalad för sin lugna och oförstörda karaktär. Söder om regionhuvudstaden Ancona blir den annars övervägande flacka kusten helt annorlunda. Här börjar Riviera del Conero, där ­branta berg och kalkstensklippor reser sig dramatiskt ur havet och bara lämnar små remsor av lågland mellan sig och vattnet. Här hittar man det lilla familjeägda vinhuset Umani Ronchi, beläget i Osimo Scalo. Vinhuset grundades i början av 1950-talet av Dr Gino Umani Ronchi, som var den ursprunglige ägaren. Kort därpå axlade familjen Bernetti ansvaret som sedan 1957 har tagit fram viner med utsökt kvalité.

  Ansvarig i vinkällaren är Giacomo Mattioli med hjälp av konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Förutom de erkänt bra vita Verdicchio- och röda Montepulciano-vinerna från Marche har de även utvecklat kvalitetsviner i grannregionen Abruzzo. 2002 började man odla ekologiskt och idag är majoriteten av deras vingårdar omställda till ekologisk odling. För vinhuset var detta inte i första hand ett ideologiskt val utan ett val baserat på kvalité. Då deras syn på en balans mellan grödor, träd och örter är det som ger det bästa resultatet. Vilket familjen funnit att man uppnår vid ekologisk odling.

  Deras starka driv och känsla för miljön finns i alla led, från gödningsmedel till maskinhantering. Man har även valt att buteljera sina viner i lättare flaskor för att stärka sin idé om ett hållbart jordbruk och vinproduktion. Då de lättare flaskorna har en mindre påverkan på utsläppen vid transport. Det hårda arbetet har också gett resultat och varje år prisas vinhuset för sina viner i vinguider och av kritiker.

  LÄS MER OM UMANI RONCHI HÄR

  Tajano Rosso Piceno

  Nr 6090
  Umani Ronchi, 2017
  Alkoholhalt: 13%
  Doft: Kryddig doft med inslag av fat, körsbär, kanel, hallon, salvia och lakrits.
  Råvaror: 75% montepulciano och Sangiovese 25%.
  Storlek: 750 ml.
  Pris: 89 kronor.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!