• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En tur längs Göta kanals pärlor

  – Gästerna blir alldeles tysta och står som i andakt.
  Med en tur längs Göta kanal får du inte bara uppleva ett stycke svensk historia i vacker miljö, utan även mat och noga utvalda råvaror. Alla måltider intas med Västra Götalands vackra miljöer som kuliss. Välkommen ombord.

  En tur längs Göta kanals pärlor
  M/S Wilhelm Tham tuffar på längs kanalen i 5 knop. Foto: Strömma Turism & Sjöfart

  I en av Sveriges bäst bevarade trästäder, Mariestad, tar sig vår kryssning sin början. Domkyrkan med sina stolta torn vinkar adjö när vi kastar loss. Framför oss väntar en tur mellan fartfyllda slussar och vackra miljöer, som blandas upp med högklassig mat.

  Turen Göta kanals pärlor är den senaste i raden av kryssningsalternativ längs slussarna i kanalen. Under tre dygn får man som passagerare uppleva storslagen natur, slussarnas gedigna historia och hantverk och allt med maten i fokus. Varje dag serveras tre måltider; frukost, lunch och middag.

  Vi har pratat med Frida Larsson som är intendent och ansvarar för maten ombord. Hon berättar att den hennes arbete handlar om att hitta en bra balans mellan råvaror, och att följa årstiden. 

  Hur går arbetet med att komponera menyn till?
  – Det är en kreativ och rolig process och något jag lägger mycket tid på. Jag tittar på helheten, förmodad förväntan av gästerna, och vad som är gott helt enkelt. Det måste finnas en balans i grönt och protein exempelvis. Utöver det utgår jag från årstid, så att vi serverar rätt råvara på rätt säsong. Det handlar egentligen mest om ett hållbarhetstänk.  De svenska smakerna är också viktiga, och att hitta våra guldkorn, säger hon och lägger till: mycket smakprovning blir det. 

  Har ni några matiga nyheter under 2018?
  – Vi har en hel del nyttpå menynfaktiskt,men ännu mer på dryckeslistan. Vi kommer bland annat presentera vår egna mikrobryggda pilsner.

  Är det någon rätt som är direkt kopplad till en plats man åker förbi?
  – Ja vi bjuder till exempel på grön ärtsoppa som är lite av landskapsrätt i Östergötland. Vi har också dillkött, som också är nytt för i år. Den rätten kallas dessutom för den "klassiska kanalrätten" så den vill man inte missa. 

  Efter ett dygn av goda måltider och övernattning i Vassbacken, bjuder dag två av kanalresan på ett besök i Forsviks bruk. Via en guidad tur får man uppleva en av landets mest intressanta och unika bruksmiljöer. Har vi tur ligger Eric Nordevall II i hamnen, ett av Sveriges första maskindrivna fartyg.
  Färden går sedan vidare ut på sjön Vättern med siktet inställt på Borenshult, kanalens näst största slusstrappa med totalt fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på strax över 15 meter. Näktergalen sjunger och vattnet ligger stilla när vi når Borensberg. Det är dags för middag.

  Var kommer era råvaror ifrån?  
  – Vi har framförallt en huvudleverantör som bistår med ett stort utbud av småskaliga, svenska producenter. Vi strävar efter att använda ekologiska och rättvisemärkta råvaror och att alltid ha råvarukännedom. Ett typiskt exempel är löjrom från Vänern, som både är kopplat till miljön vi rör oss i och samtidigt är en väldigt exklusiv råvara.

  LÄS MER: Allt om kanalresorna 

  Njut av vackra miljöer under tre dygn. Foto: Strömma Turism & Sjöfart

  Sista dagen på vår kanalresa går utför. Vid Bergs slussystem, totalt 15 slussar, tar vi oss 40 meter ner. Målet är Norsholm och sjön Roxen. Det blir en underbar tur, längs näckrosfyllda småsjöar och med ängar och träd inpå båten. 

  Vilken är din favoritplats längs kanalen?
  – Åh, det är så många ställen! Men jag skulle nog säga att sjön Viken och Spetsnäskanalen/Billströmmen, en av de trängsta passagerna längs hela kanalen. Det är en nästan trolsk plats, med fullt av näckrosor och inramat av lummiga trädkronor. Gästerna blir alldeles tysta och står som i andakt, precis som att dem tittar efter levande troll. Tankarna för mig till konstnären John Bauers illustrationer varje gång. Sedan måste jag ju säga att Bergs slussar är speciellt. Framförallt Carl Johans Slusstrappa, med sina 7 slussar, säger Frida Larsson. 

  Dags för en kanalresa i sommar?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!