• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Med ursprung från havet – "Vi tror att det gör våra produkter bättre."

  Med havet som källa tar BioSalma tillvara på det som inte hamnar på tallriken, och ger oss bärnstensfärgade omega-3, utan att ta bort eller lägga till något. "Historiskt har det visat sig att människor som levt och tagit en större del av sin föda från havet fått en bättre hälsa", säger Emil Oldén, livsmedelsagronom på BioSalma.

  Med ursprung från havet – "Vi tror att det gör våra produkter bättre."

  Att mat från havet är nyttigt är något som många av oss känner igen. Det är en av anledningarna till att BioSalma, som tillverkar kosttillskott, valt att utgå ifrån havet i flera av sina produkter. Något som skiljer dem från många av sina konkurrenter.
  – Vi använder havet som vår främsta källa för att vi tror på att det gör våra produkter bättre. Historiskt har det visat sig att människor som levt och tagit en större del av sin föda från havet haft en bättre hälsa. Det är något som vi har tagit fasta på i vår produktion. Vi tar alltså inte bara fiskolja för omega-3 från havet utan även vårt magnesium, säger Emil Oldén, en av grundarna av BioSalma.

  Emil Oldén har en bakgrund som livsmedelsagronom och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med kvalitetssäkring av dagligvaror. Det innebär i korthet ett ansvar för ett livsmedel – från råvaruproduktion till färdigt resultat på tallriken.

  HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

  Emil Oldén, livsmedelsagronom och en av grundarna av BioSalma. Foto: Gabrielle Holmberg.

  Intresset för mat och speciellt fisk och lax ledde honom och kollegan Johan Broander till Norge och norsk laxnäring.
  – Det som känns riktigt bra med den näringen jämfört mot annan produktion av animaliskt protein är att den är extremt effektiv på att ta fram högvärdigt protein med minimalt utsläpp av koldioxid. Lax är utan konkurrens den som släpper ut minst koldioxid per kilo animaliskt protein.

  Under deras tid på laxförädlingsföretaget startades ett projekt för att ta tillvara på hela laxen för human konsumtion, en mild och unik patenterad metod användes för att få ut både protein, kalcium och olja. Emil och Johan fick upp ögonen för den fantastiska och naturliga oljan som togs fram.
  – Det här blev grunden till BioSalma, tillsammans med vår övertygelse om att en helt naturlig och hållbar omega-3-produkt har en självklar plats på marknaden. Vi ville tillgängliggöra oljan som tas tillvara vid framställningen av laxfiléer. Delar som huvud, rygg och skinn som annars går till spillo är en förstklassig råvara för oljan som används i våra omega-3-kapslar. Vi har båda barn och tänker mycket på hållbarhet och jordens resurser. Det slöseri som finns inom många områden just nu fungerar inte på sikt, säger Emil.


  Han berättar att studier idag visar att vi inte riktigt får samma positiva effekt som förr av att äta fisk, då vi oftast bara väljer de finaste delarna, till exempel laxfilé.
  – I svensk kosthållning är lax den största och viktigaste marina källan till omega-3. Det är något som lagt grunden för det arbete vi gör. Laxoljan är en av våra viktigaste råvaror när det kommer till våra produkter. Den fisk vi använder filéas och hamnar på tallriken. Resten av den färska fisken tas tillvara och används till våra kosttillskott.

  Hur kommer det sig att ni fastnade för Ålesund, Norge?
  – Det finns flera anledningar att odla lax just där, bland annat är fjordarna väldigt djupa där så det är en bra cirkulation av vatten och det blir en mycket jämn temperatur, något som den här typen av fisk mår väldigt bra av. Sen syresätts fjorden av Golfströmmen vilket gör platsen extra gynnsam för laxen.

  Om man ser till själva framställningen, hur extraheras oljan från lax?
  – Laxoljan frisläpps från fiskdelarna genom en enzymatisk process. Enzymerna klipper alltså sönder proteinerna vilket gör att oljan släpps fri. På detta sätt behövs inga kemikalier. Efter denna process centrifugeras blandningen, på motsvarande sätt som i ett mejeri, så att oljan rinner ut i en fraktion och proteiner och kalcium i en annan. Fiskoljan har därmed precis samma egenskaper som i fisken, vilket är bakgrunden till benämningen "extra virgin", inget är borttaget eller tillagt.

  HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!