Helena Rönnberg

"Vi måste kräva mer"

Helena Rönnberg

“Som barn åkte man bil (med rökande föräldrar) utan barnstol, säkerhetsbälte eller airbag. Vi delade läsk med flera kompisar, drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta.”
Beskrivningar av hur det var att växa upp under 70-talet hittar man på internet. Poängen är tydligen att det var mindre ängsligt förr, barn blev inte överbeskyddade. Det är förstås humoristiskt skrivet, men själv blir jag bara trött när folk säger sådant som “jag cyklade hela min barndom och inte hade jag hjälm!” Nähä. Cykelolyckor orsakar lika många bestående personskador som bil­olyckor, och många huvudskador kunde undvikits med cykelhjälm. Trafiksäkerhet är inte ängsligt, det är smart. Hur många gånger har jag inte hört pappa säga “Bälte på!” så fort vi satt oss i bilen, och hur många gånger har jag inte som tonåring svarat honom med frasen från reklamen, “Inga elefanter i baksätet!”. Nu är det 30 år sedan den reklamkampanjen rullade, men dagens föräldrar påminner säkert också sina barn om att spänna fast sig. Det krävs inte mycket fantasi för att förstå att bilbälten räddar liv.
 
Men så finns det andra risker, som är svårare att undvika. Varje dag utsätts vi för mängder av kemikalier, bara sedan andra världs-kriget har det tillkommit 100 000 nya. Vår konsument-redaktör Kersti Byström har intervjuat professor Carl-Gustaf Bornehag, som menar att den kemikalieexponering vi utsätts för är som ett stort experiment på hela befolkningen. I det här numret av Icakuriren har vi analyserat tio plastmattor, sådana som vi har i kök och barnrum. Det visade sig att en matta innehåller mjukgörare av en sort som är totalförbjuden. Ämnet lagras i kroppen, kan vara cancerframkallande och påverka fortplantningen. Det kommer kanske inte göras några “elefantkampanjer” om farliga kemikalier. Men vi konsumenter kan bli mer krävande. Det finns en lista som heter Kandidatförteckningen, som listar särskilt farliga ämnen som kan ge allvarliga skador på människors hälsa och miljö. Visste du att man som kund har rätt att få svar från sin butik om en produkt innehåller något från den listan? Kanske görs det i framtiden skämtsamma listor om hur vi nojade över kemikalier, i stil med “lite skit rensar bara magen”. Men mer troligt är att våra barnbarnsbarn kommer undra hur vi kunde hålla på som vi gör. Jag vill inte vara en del av ett kemikaliskt experiment som påverkar kommande generationer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top