Helena Rönnberg

"Mat som smakar frihet"

Helena Rönnberg

Vill du sitta obekvämt, få ont i ryggen och ha svårt att resa dig upp när benen har somnat? Vill du att maten ska knastra av sand när du tuggar den? Då är en picknick den perfekta aktiviteten för dig.
Nä, så tänker vi ju inte när vi fyller termosen och packar ryggsäcken. En picknick är ett löfte om en mysig stund i naturen, ett löfte om äventyr.
På film består ofta picknickscener av ett förälskat par som brer ut en tunn filt, faller i varandras armar och börjar kyssas. Inga knöliga stenar och rötter under filten, som inte heller är fläckad av förra säsongens kaffespill och andra oklara fläckar.
Frågar jag mina barn vilken mat de förknippar med picknick kommer svaret utan tvekan: Piroger! Jag brukade göra piroger med köttfärs, fetaost och majs som vi tog med till stranden. I sanningens namn tror jag att vi oftare hade med oss pannkakor eller någon pastasallad. Men det är ju så med minnet, att somliga upplevelser stannar kvar starkare än andra.

Vad är det vi gillar så mycket med picknick? Jag läser att ordet kommer från 1600-talets franska och betyder ungefär att plocka något av mindre betydelse. Man tog väl med lite smått och gott som man hade hemma.
När vi väl hade tagit båten ut till den obebodda ö i Ålands skärgård, som har klippor så inbjudande och flata att vi kallade den för “dansbanan”, så fanns det bara vi, våra badkläder och kylväskor.
På somrarna under barnens uppväxt var det min favoritutflykt. Väl där kunde ingen gå till köket och bre en smörgås till eller sticka till affären och köpa något mer. Ingen glasskiosk, inget störande brus, bara enkel samvaro. Man hade bara det man hade packat med sig, när Mariekexen var slut så var de slut. Och samtidigt, vilken lycka att sitta på en varm klipphäll och äta en frukt. Ingenting kan i den stunden smaka godare.
Det finns en frihet i att lämna allt hemma. Allt vi omger oss med, alla prylar som liksom äger oss lika mycket som vi äger dem.
Jag tror det är smaken av frihet som gör att utflyktsmat är så gott. I det här numret av Icakuriren bjuder vi på en fransk picknick med godsaker som sparrisquiche och fylld brieost. Dessutom tipsar Tara
Moshizi om sommarens bästa böcker. Packa Icakuriren, en bra bok och en liten picknick och ut och njut!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top