Skenet kan bedra

"När vi kom dit blev vi båda förtjusta. Underbara gamla hus, härliga restauranger och en spännande blandning av city och småstadskänsla."

Skenet  kan bedra
Helena Rönnberg, Chefredaktör Icakuriren

I början av året var jag på minisemester med en väninna. Vi hade pratat om att ta en helg i någon svensk stad vi inte hade besökt förut, och valet föll på landets tredje största stad, Malmö. Jag hade visserligen varit där i jobbet över en dag, men då satt jag bara på möten på kontor och hann inte uppleva så mycket stad.

När vi kom dit blev vi båda förtjusta. Underbara gamla hus, härliga restauranger och en spännande blandning av city och småstadskänsla. Trots att det bara var februari kunde vi sitta på en uteservering och njuta av en tidig vårsol. Snön hade smält undan, och vi sa till varandra att det här borde vi göra varje år, åka söderut och möta våren, som kommer så mycket tidigare där jämfört med i resten av landet.

Sedan dess har jag följt rapporteringen i media från Malmö. Den har handlat om helt andra saker än uteserveringar och vårsol. Vi har kunnat läsa om en andra laserman, våld, beskjutningar, missnöje, rädsla och skilda världar. Årets resultat av undersökningen Förtroendebarometern, som görs av Medieakademien/Sifo, visar att både bland yngre och äldre är Malmö den minst populära staden när det gäller var man skulle kunna tänka sig att bo. Helt säkert har mediebilden påverkat Malmös bottenplacering.

Vår reporter Fredrik Kullberg reste till Malmö för att utforska vardagen, och mötte en segregerad, mångfacetterad och dynamisk stad. Läs hans reportage i det här numret av Icakuriren. Det är en nyttig påminnelse om att det finns en vardag bortom svarta tidningsrubriker.

Själv minns jag något som mina vänner berättade från sitt besök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. De skulle ut och äta med en etio­pisk man, och väl på restaurangen visade det sig vara svårt för mannen att välja från menyn. Mina vänner hade i förväg kommit överens om att de skulle bjuda honom.
Men hur skulle de säga det på ett fint sätt utan att förolämpa honom? Kanske var det matpriserna på restaurangen som gjorde att mannen tvekade. Eller kunde det vara något religiöst som gjorde att han inte kunde äta vad som helst?

När de till slut försiktigt frågade, förklarade mannen glatt att han gick på GI-diet.
Det här tycker jag är ett utmärkt exempel på förutfattade meningar. Många av oss svenskar har en föreställning om Afrikas länder som till stora delar bygger på nyhetsrapporteringen genom åren. Men ibland är världen både mind­re och större än vad vi tror.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top