Choklad och vin är bra, punkt

Helena om hälsomyter.

Choklad och vin är bra, punkt
Helena Rönnberg,, Chefredaktör Icakuriren

Förra året vid den här tiden kunde man knappt öppna en tidning utan att det stod något om svininfluensan, eller H1N1, som viruset egentligen heter, i den. Jag är inte alls insatt i epidemiologi, och inte överdrivet oroligt lagd, men nog spritade jag händerna som aldrig förr. Varenda arbetsplats och restaurang hade en stor dunk handsprit. När jag skulle köpa sådana till jobbet, var de slut på apoteket. Människor hade bunkrat handsprit. Nu verkar den rädslan många bar på nästan bortglömd. Vårt larmminne är kort, och blir allt kortare i takt med att vi översköljs av hälsolarm.

I augusti i år deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att H1N1-pandemin är över och att vi numera befinner oss i en postpandemisk period. Viruset och smittrisken finns fortfarande kvar, men troligen kommer svininfluensan framöver mer att likna den traditionella säsongsinfluensan.
Och plötsligt är det som om det aldrig har hänt. Inga stora svarta rubriker, inga skräckhistorier. Ingen vaccinationsdebatt.
Det enda jag nyligen har läst i ämnet är en notis där vi uppmanas sprita händerna även i vinter. Det visade sig ju ha så positiva effekter på vår hälsa överlag, vi var friskare än normalt förra vintern.
Jag har nog fortfarande en flaska handsprit hemma, kanske dags att ta fram den.

Mat är ett sådant område som omges av många myter. Transfetter, salthalter, sockerhalter, lightprodukter. Det finns gott om larm och gott om hälsoprofetior och dieter som sägs vara bra eller skadliga för oss.
Choklad sägs vara nyttigt (och det tror jag gärna på, chokladtokig som jag är), nötter också, eller? Rödvin är visst också bra för oss, men betyder det att en barrunda är rena hälsoresan?
I det här numret går vi igenom flera av dessa matmyter. Och enligt näringsfysiolog Kristina Andersson är det som man har misstänkt hela tiden. Vi hör det vi vill höra, och minns det som passar oss. Choklad och rödvin är bra, punkt. Och så kan man säga det till sig själv när man tar en pralin till. Och en till.

En sak som faktiskt helt säkert är nyttigt för oss är umgänge. Hösten bjuder på många tillfällen till just det. Vi behöver få skratta och prata och känna oss omtyckta av nära och kära, annars känns vintern bara som en enda lång mörk tunnel. Tänd ljus, strunta i smulorna på golvet, de syns ändå inte i skymningsljuset. Vår matskribent Charlotte har dukat upp till en inspirerande trerätters söndagsmiddag. Bjud in grannarna, vännerna, släkten eller den närmaste familjen och må bra!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top