”Off season” i resklubben

Helena om en reseklubb.

”Off season”  i resklubben
Helena Rönnberg, Chefredaktör Icakuriren

Precis som många andra svenskar älskar jag att resa, både i Sverige och utomlands. När barnen var små var vi några kompisar som under några år tog oss en decemberhelg i Visby. Att uppleva Visby "off season", då den vackra staden är klädd i vinterskrud och gatorna fria från (berusade) turister var visserligen en upplevelse. Men det var inte så mycket resmålet som gjorde upplevelsen, som vår tid tillsammans. Det var så ovant och skönt att gå runt utan barnvagn, att kunna julshoppa i sin egen takt, och sedan sätta sig och fika i lugn och ro, bara vuxna, och prata till punkt (det här var innan den så kallade "latte-föräldern" var född, nuförtiden är snart sagt vartenda fik barnanpassat och rymmer barnvagnar).

Nu har våra små knyten förvandlats till unga vuxna med större fötter än vi själva, och vi har inte det där behovet av att få egen bebisfri tid kvar. Men däremot har vi, liksom många andra, svårt att få till umgänget i vardagen. Det är nästan löjligt hur svårt det är att få till det när man ska boka något. “Nej, då fyller pappa år”, “Nej, då går vi vakt på båtklubben”, “Nej, då ska min dotter uppträda med sitt band”.
För några år sedan föddes idén om att återuppta de där Visbyhelgerna. Inspirerad av en gammal kollega till mig som berättade att hon varje år åkte med ett tjejgäng (jo jag vet, vi kommer att kalla det tjejgäng även när vi är i pensionsåldern…) på olika weekendresor, så utvecklade sig våra lösa Visbyplaner till en resklubb.

Varje månad sätter vi in en liten summa pengar, och en gång om året är det sagt att vi ska göra en resa tillsammans. Men nu har vi faktiskt inte kommit i väg på ett tag. Det har varit svårt att hitta helger som fungerar för alla, och flera i den fem personer stora resklubben är lärare, och då är det inte så lätt att ta ledigt när som helst under terminerna.
Så senast vi sågs var det i stället över en brunch på ett värdshus, reskontot stod för notan. Vi fick en heldag tillsammans, men hade så mycket annat att prata om att vi inte lyckades komma fram till själva resplanerna.

Jag ska nog ta med mig det här numret av Icakuriren till vår nästa träff. Här bjuder vi på weekendresor till fem olika städer. Vandra i parker i London, lyxa till det i Nice eller strosa i historiska kvarter i Tallinn. De här tipsen ska nog få oss inspirerade, så att vi kan enas om vilken som blir resklubbens nästa upptäcktsfärd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top