Våga välja det oväntade

Helena om svåra val.

Våga välja  det oväntade

Min förra lägenhet var ett nybygge, och det fanns därför möjlighet att vara med och påverka inredningen. Men om jag ville ha chans att välja var det bråttom. Bygget hade kommit en bit på väg, merparten inflyttare hade redan gjort sina val, köksluckor, dörrar och annat som kunde ha lång leveranstid behövde beställas. Givetvis ville jag välja själv så långt det var möjligt. Så redan två dagar efter att jag skrivit på fick jag komma på besök hos en in­redare som byggherren erbjöd, där jag tittade på tapetprover, bänkskivor, kakel, och bläddrade bland mängder av information om olika sorters tvättmaskiner, spisar… Ja, ni förstår själva. Hjälp vad svårt!

Att välja kakel är inte som att välja mellan Aftonbladet och Expressen precis, om någon minns den sketchen där Gösta Ekman för­söker välja kvällstidning, alltmedan försäljaren Tage Danielsson biter ihop tålmodigt (se den på Youtube, sök på Aftonbladet och Expressen). De val man gör för sitt badrum ska man leva med ett bra tag. Normalt sett skulle jag gått runt i kakelbutiker, tittat på nätet och hos vänner, åkt hem och smält och funderat. Nu fanns inte den tiden.
Vissa är imponerande säkra på vilken stil de föredrar, men jag tycker det finns så mycket snyggt. Den avskalade, strama, moderna, med industrikänsla. Eller den lantliga, hemtrevliga, varma. Eller den färgglada oväntade och roliga. Så många möjligheter.
Till badrummet blev det lugna färgtoner i sandfärgat och vitt. Inredaren stöttade mitt val, hon menade att det var klassiker som höll i längden.Till den lilla gästtoaletten däremot hade jag fastnat för ett turkost klinkergolv och ljusgrått kakel (den färgglada, oväntade stilen). Där fick jag inte inredaren med mig. “Det finns ju risk attt man tröttnar väldigt fort på den där typen av starka färger”, sa hon, och fortsatte med att man ju alltid kan välja klatschiga handdukar “om man vill ha en färgklick i rummet”.

Självklart var det mitt val, men jag tänkte att hon var ju expert, och jag kände mig stressad. Nu måste jag bestämma mig. Okej, tänkte jag, det får bli den säkra (tråkiga) stilen, jag ska ju faktiskt leva med mitt val i många år framöver. Men med facit i hand kan jag säga, att även fem år efter mina panikval, så händer det att jag blir irriterad när jag går in på lilltoan. Vad är jag för beige människa som valde det där intetsägande kaklet och de vardagliga golvplattorna? Tänk om jag hade vågat välja en wow-toalett i stället…
I det här numret har vi en stor guide för dig som går i badrumstankar. Antingen du planerar att göra en större förändring, eller bara pigga upp rummet med lite nya inredningsdetaljer så hittar du massor av bra råd och roliga nya prylar. Det kan ju faktiskt hänga på handdukarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top