Fritidskärlek som aldrig rostar

Helena om hobbies.

Fritidskärlek som aldrig rostar
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

Den senaste tiden har jag mött flera hästtokiga bekanta. Kvinnor som ridit som barn, och som med något lysande i blicken berättar att de
– äntligen – börjat ta lektioner igen. Jag får ta del av tjusningen med dressyr, lyckan i att hoppa över hinder, glädjen i att få lektioner, och till och med utskällningar, av en ridlärare.
Flera av de här hästkvinnorna åker i sommar på ridläger tillsammans med andra frälsta i åldern “barnen har blivit större och jag kan börja återupptäcka vad jag själv gillar”. En egen stund, ett sätt att börja umgås med sig själv och sina intressen igen.
Andra, som min chef, gör det tillsammans med sina barn. En kombination av egen
hobby, motion, frisk luft och umgänge med barnen.

Min kompis Anna beskrev det så här i ett mejl när jag bad henne berätta vad som är så härligt med ridning:
“Man äntrar en varelse på runt 500 kilo, känner en enorm styrka och kraft under sig
– och en enorm ödmjukhet inför den styrkan. Dessutom upplever man tusen gånger mer frihet än att sitta i vilket fordon som helst när man svischar fram i galopp utomhus, känner fartvinden i håret och högkoncentrerade dofter från skog och häst i näsan.”
Hade jag varit en hästtjej hade jag kanske också suttit upp, om jag nu bara inte vore så allergisk mot hästar och hö…
Själv spelade jag basket under en stor del av barndomen, och när min dotter för några år sedan började spela i samma klubb, kände jag en viss längtan tillbaka. Allra helst när några föräldrar drog i gång ett hobbylag för basketföredettingar. Men det blev inte riktigt något med det där för min del.
I det här numret kan du läsa om Eva Magnusson, som har följt sin längtan tillbaka till sadeln igen. För Icakurirens reporter Anne, själv “hästtjej”, beskriver Eva precis det som mina bekanta gör, att ridningen ger henne styrka och en skön avkoppling från vardagen.

Nu börjar jag fundera på vad jag ska odla för hobby, jag som också upptäckt att det finns plats i kalendern efter småbarnsåren igen. Vad ger dig kraft och avkoppling från vardagen? Har du själv en gammal fritidskärlek som aldrig rostat? Mejla mig gärna och berätta! De av oss som inte kan prata med hästar kan behöva lite inspiration.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top