Sommartid är festernas tid

Helena om studentfesterna.

Sommartid är festernas tid
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren.

Den här arbetsveckan har varit fylld av jubel, skrik och väldigt hög musik (så kallad “dunka-dunka”-musik). Detta tack vare alla studentflak som passerat mer eller mindre nära redaktionen.
Råkar man befinna sig på en trottoar när ett flak kör förbi kan man bli både nerstänkt med kladdig dryck och få tinnitus. En del blir också tårögda, minns sin egen student och ler åt ungdomens energi och glädje.
Själv kan jag inte låta bli att tänka på vilken industri allt detta blivit. Det ska köpas mössa och finkläder, hyras flak, ordnas fester och fixas skyltar. Förra årets studentkull beräknades dra in runt en miljard kronor till handeln, enligt tidningen Råd & Rön.

Och det slutar inte vid studentfesterna, utan går neråt i åldrarna. I min dotters skola fick niornas skolbal för några år sedan ändra namn till niornas avslutningsmiddag. Detta efter protester från föräldrar som upplevde att ordet bal drog med sig att eleverna ville hyra eller köpa klänningar, gå och fixa håruppsättningar och köpa finskor, allt detta för flera tusen kronor.
Förberedelserna inför de 15- och 16-åriga små flickornas och pojkarnas festkväll går alltså loss på mycket mer än vad mina vuxenfester.
I går var det så dags för avslutningsmiddagen, och jo visst, namnet till trots, visst var det fortfarande påkostat. Vissa elever kom till och med till skolan i limousine.

Vad kommer de här blivande studenterna att toppa detta med? Räcker det med studentfest, eller måste det vara fyrverkerier och artister i världsklass för att att imponera på ungdomarna?
I det här numret av Icakuriren bjuder vi på en härlig midsommarbuffé där det mesta går att förbereda. Perfekt, så man slipper stå och slita inne i köket när gästerna kommer.

Vi har också testat matjessill. Fram till nu har jag alltid trott att matjessill smakar matjessill. Men nu när jag fått vara med i smak­panelen vet jag bättre. Det var min första insats som smaktestare och jag var imponerad av hur djupt och länge man kan prata om olika smaker, färger, dofter och konsistenser. Och det var verkligen skillnad på sillarna!
Men samtidigt, när jag sitter där på landet i sommar med färskpotatisen, gräddfilen och gräslöken på tallriken, och kanske en klick smör, då duger nästan vilken sill som helst.
Glad midsommar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top