Goda gryn i ny kostym – 5 recept med mathavre
Mathavren glöms ofta bort i skafferiet, men är otroligt användbar. Laga den krämigt med ricotta och tomater eller blanda den med rödbetor. Överblivna gryn efter koket? Rör ner dem i pannkakssmeten!

Mathavre är en fullkornsprodukt med nötaktig smak. Till utseendet ser kornen ut som råris. Beroende på tillverkare är mathavren glutenfri. Den kan användas som variation till pasta, ris och potatis och är också väldigt god att blanda ner i sallader.
Havre är väldigt näringsrikt, förutom nyttigheter som B-vitamin, järn, zink, magnesium och diverse antioxidanter är den rik på fibrer och har kolesterolsänkande effekt. Mathavre innehåller även långsamma kolhydrater, omättat fett och har hög proteinhalt, 12 gram per 100 gram.
Produkten man köper i butik är oftast förbehandlad och går att koka på tio minuter. Koka gärna mathavren i buljong så får den lite extra smak. Hoppa då över saltet.