• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Frasiga favoriter

    Våfflor är ett efterlängtat vårtecken. Vi lagar frasiga dessertvåfflor med fluffig bärgrädde och två goda matvarianter med sötpotatis och blomkål.

    Frasiga  favoriter
    Foto: Betina Hastoft

    Traditionen att äta våfflor har medeltida anor. Man tror att namnet våffeldag kommer från att vårfrudag (jungfru Marie bebådelsedag) uttalades felaktigt. Det blev till vafferdag och i vissa dialekter sedan uttalat som vaffeldag. Vaffla = våffla!

     Tillgången på ägg och mjölk efter vintern var god, därför passade det bra att äta våfflor just i mars. De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen som användes för att baka oblater till nattvarden. Från början var våffeljärnen kvadratiska. När järnspisen uppfanns på 1800-talet tillverkade man runda våffeljärn som skulle passa de runda plattorna på spisen.

     

    Sötpotatis- och morotsvåfflor
    Huvudrätt

    Sötpotatis- och morotsvåfflor

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Blomkålsvåfflor med rökt lax
    Huvudrätt

    Blomkålsvåfflor med rökt lax

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Dessertvåfflor med bär och grädde
    Dessert

    Dessertvåfflor med bär och grädde

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!