Ät klimatsmart: Dryga ut färsen med grönt
MATSMART Att blanda ut nötfärsen med grönsaker, baljväxter, rotsaker eller gryn är inget nytt. Förr gjordes det oftast av hushållsekonomiska skäl, nu gör vi det också för att minska köttkonsumtionen och få i oss mer grönt.

Nötfärs kan varieras på massor av olika sätt, den finns som finmalen och grovmalen och med varierande fetthalt. Den som vill kan förstås mala egen färs.
Har du inte så mycket färs, eller vill äta nyttigare, går det alldeles utmärkt att dryga ut den med grönsaker, baljväxter, rotfrukter, svamp och gryn. Dessutom blir det billigare och är bra för miljön. Köp gärna en större sats färs och dela den i cirka 300 gram stora bitar.
Färs med tio procents fetthalt passar bra till såser, grytor och köttbullar. Vill du göra extra goda burgare kan du köpa färs med högre fetthalt.