• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Bli en mästare på kåldolmar

    KNYTEN Kåldolmar tar lite tid att göra. Men ingredienserna är billiga och det blir sanslöst gott.
    Dubbla satsen och frys!

    Bli en mästare på kåldolmar
    Foto: Ulf Svensson

    Kåldolmar på blandfärs
    4 portioner  Tid cirka 2 timmar

    Du behöver

    1 stort, helst lösknutet, vitkålshuvud, cirka 2 kg
    4 liter vatten
    3 1/2 msk salt

    Färs

    300 g (bland)färs
    1 dl kokt, kallt (långkornigt) ris
    2/3 tsk salt
    1 rågat krm vitpeppar
    5 dl svalnad oxbuljong

    Montering och stekning

    tandpetare
    2–3 msk smör
    (ljus sirap)

    Sås

    4 dl steksky + buljong
    3 msk kallt vatten
    1–2 msk potatismjöl

     

    Gör så här: 

    1. Gör djupa insnitt runt stocken i kålhuvudets botten. Rulla försiktigt av kålbladen och skär bort den grövsta nervbiten. Du behöver 16–20 hela blad.

    2. Koka upp vatten med salt i rymlig gryta. Sjud sådär 5 blad i taget 3–4 minuter i vattnet. Fiska upp, låt rinna av och kallna.

    3. Blanda färsen med ris och kryddning, späd till lös färs med cirka 3/4 dl av buljongen.

    4. Lägg 2 msk färs mitt på varje kålblad. Vik in kålen från botten och sidorna, rulla ihop och fäst med tandpetare.

    5. Bryn runtom i smör (och en aning sirap) i stekpanna på näst högsta värme. Häll på någon deciliter buljong och eftersjud cirka 10 minuter under lock.

    6. Mät stekskyn och blanda med buljongresten. Koka upp. Skaka ihop vatten och potatismjöl, rör ner. Koka upp skyn, ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!