• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Vegansk och glutenfri tårta i topp när bästa smörgåstårtan koras

    Två smörgåstårtor som på olika sätt fick oss att känna festkänsla. Smarrigt för såväl veganer, glutenallergiker och matälskare. Här är recepten som vann andra och tredje pris i Icakurirens tävling om bästa smörgåstårta.

    Vegansk och glutenfri tårta i topp när bästa smörgåstårtan koras

    Först och främst. Tack för alla läckra bidrag till tävlingen! Första pris i Icakurirens tävling om bästa smörgåstårta gick till en uppdaterad klassiker. Receptet finns att hitta i Icakuriren nr 31. Nedan listar vi tårtorna som kom på andra och tredje plats.

     

    2:a plats: Vegansk smörgåstårta /eller "Smörgåstårta med mammas smack"

    Juryns motivering: "Att det kan vara så enkelt och gott med en vegansk smörgåstårta! Gjord av ingridienser som går lätt att få tag på. Snabbfixad av en god fyllning och bottnar som skärs till av formbröd."

    Frida Svanberg från Öland vann andra pris i Icakuriren smörgåstårtetävling 2019.

    Recept: Frida Svanberg, Öland (fridasvegobak.se), andra pris i Icakuriren smörgåstårtetävling 2019.

    6–8 portioner

    Tid: 25 minuter. (Låt gärna stå utan garnering i kylen över natten.)

    Du behöver:
    12 skivor formfranska

    150 g vegansk färskost

    1 dl vegansk majonnäs

    Fyllning:
    1 dl vegansk crème fraiche

    2 dl veganska majonnäs

    1 dl fint skuren dill

    ½ dl röd tångrom

    salt och peppar

    300 g fast naturell tofu

    2 avokado

    2 små rödlökar (eller purjolök för mildare smak)

    ev några stänk limesaft

    Garnering:
    1 gurka

    1 citron

    1 lime

    ruccola

    granatäppelkärnor

    Gör såhär:

    1. Fyllningen: Blanda crème fraiche, majonnäs, dill, rom, salt och peppar i en skål.

    2. Skär tofun i cirka 1x1 cm bitar, hacka avokadon och finhacka rödlöken.

    3. Blanda tofu, avokado och lök med crème fraicheblandningen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt, peppar eller några droppar limesaft om du önskar mer syra.

    4. Skär av kanterna på brödskivorna och lägg ut fyra brödskivor i en kvadrat och skär dem till en cirkel (lägg en passande assiett på och utgå ifrån den).

    5. Lägg bröden på ett fat som får plats i kylen och bred på ett lager av fyllningen. Skär till ett nytt lager av brödskivor. Lägg dem på tårtan lite omlott jämför med de första brödskoivorna för en stabil tårta. Tryck till lite med händerna så att tårtan blir extra stabil.

    6. Bred på ännu ett lager fyllning och lägg på de sista tillskurna brödskivorna.

    7. Blanda färskost och majonnäs till en slät kräm och bred på smörgåstårtan runtom. Fram hit kan du förbereda. Låt gärna tårtan så i kyl över natten.

    8. Dekorera tårtan med skivad gurka, ruccola, citron, lime och granatäppelkärnor.

     

    3:e plats: Glutenfri botten till smörgåstårta

    Juryns motivering: "Maffig och lyxig smörgåstårta fylld av klassiska smaker av räkor och två sorters lax. Extra poäng för receptet på glutenfri tårtbotten".

    Siv Enberg från Vuollerim vann tredje pris i Icakurirens smörgåstårtetävling 2019.

    Recept: Siv Enberg, Vuollerim, tredje pris i Icakurirens smörgåstårtetävling 2019.

    Siv Enberg deltog i tävlingen med en smörgåstårta som har glutenfri botten. Siv är själv gluten- och laktosintolerant, och det har tagit henne flera år att få till en god, inte för torr botten. Här är hennes recept.

    1 ½ tårtbotten (baka två gånger om du vill göra en tårta i tre lager)

    Tid: 15 minuter

    Du behöver:
    1 dl mandelmjöl

    1 dl helt linfrö

    1 dl sesamfrö

    1 msk fiberhusk

    1 tsk bakpulver

    250 g keso

    3 ägg

    Gör såhär:

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.

    3. Vispa ihop keso och ägg och blanda med de torra ingredienserna.

    4. Bred ut smeten i ett jämnt centimetertjockt lager på bakplåtspapper, cirka 30x35 cm.

    5. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter tills brödet börjar få färg. Låt svalna och skär till tårtbotten i den storlek du vill ha. Satsen räcker till cirka 1 ½ tårtbotten. Baka en sats till för att få tre lager botten till en smörgåstårta. Det du skär bort är gott att äta som smörgås.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!