Du behöver
- 500 g palsternackor
- 1 st purjolök
- 200 g varmrökt sidfläsk
- 2 msk smör
- 3 dl vatten
- 1 st buljongtärning
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- salt och svartpeppar
- 50 g lagrad ost
Till servering
kålsallad med citronvinägrett
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternackorna på längden i fyra delar. Snitta purjolöken längs med och skölj ren under rinnande kallt vatten. Dela i grova bitar.
Tärna fläsket smått. Hetta upp hälften av smöret och stek fläsket riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Koka under tiden upp vatten med buljong och koka grönsakerna mjuka i 5 minuter, palsternackan ska fortfarande ha en rå kärna kvar i mitten.
Spara och s ila kokspadet. Hetta upp resten av smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och fräs i 1 minut. Tillsätt kokspadet under vispning och häll i mjölk och grädde. Låt såsen få ett uppkok, smaka av med salt och peppar.
Lägg grönsaker och fläsk i en gratängform och häll över såsen. Toppa med riven ost. Gratinera till fin färg. Servera med en god sallad.
Tips: Blanda olika kålsorter till salladen och gör en frisk dressing med pressad citronsaft i.
Gratängen mättar rejält och en god lagrad ost bryter av bra mot den söta palsternackan. Servera med en fräsch kålsallad.