Krämig gratäng med palsternacka

Du behöver 500 g palsternackor 1 st purjolök 200 g varmrökt sidfläsk 2 msk smör 3 dl vatten 1 st buljongtärning 2 msk vetemjöl 2...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g palsternackor
  • 1 st purjolök
  • 200 g varmrökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • 50 g lagrad ost

Till servering

kålsallad med citronvinägrett

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternackorna på längden i fyra delar. Snitta purjolöken längs med och skölj ren under rinnande kallt vatten. Dela i grova bitar.

2

Tärna fläsket smått. Hetta upp hälften av smöret och stek fläsket riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

3

Koka under tiden upp vatten med buljong och koka grönsakerna mjuka i 5 minuter, palsternackan ska fortfarande ha en rå kärna kvar i mitten.

4

Spara och s ila kokspadet. Hetta upp resten av smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och fräs i 1 minut. Tillsätt kokspadet under vispning och häll i mjölk och grädde. Låt såsen få ett uppkok, smaka av med salt och peppar.

5

Lägg grönsaker och fläsk i en gratängform och häll över såsen. Toppa med riven ost. Gratinera till fin färg. Servera med en god sallad.

6

Tips: Blanda olika kålsorter till salladen och gör en frisk dressing med pressad citronsaft i.


Kommentar:
Gratängen mättar rejält och en god lagrad ost bryter av bra mot den söta palsternackan. Servera med en fräsch kålsallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top