• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Sojainkokt lax med nudelsallad, fyllda laxfiléer med pasta, grillad laxbiff med sötpotatismos

    Vi svenskar äter gärna lax men det är lätt att fastna i några få recept. Här kokar vi in den med soja, mixar den till en smakrik biff och fyller den med smakrik färskostkräm.

    Sojainkokt lax med nudelsallad, fyllda laxfiléer med pasta, grillad laxbiff med sötpotatismos
    Foto: Björn Tesch
    Sojainkokt lax med nudelsallad
    Huvudrätt

    Sojainkokt lax med nudelsallad

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Fyllda laxfiléer med pasta
    Huvudrätt

    Fyllda laxfiléer med pasta

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Grillad laxbiff med sötpotatismos
    Huvudrätt

    Grillad laxbiff med sötpotatismos

    45 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om lax

    Redan 2012 strök Livsmedels­verket rekommendationen att frysa laxen om den ska ätas rå eller gravad, så länge laxen är odlad. De parasiter man tidigare varnade för finns inte i odlad lax, och det är ganska ovanligt med vildfångad lax i Sverige. 

    Lax och andra feta fiskar är rika på omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och som är viktiga för hjärnans utveckling och funktion.

    Ska du handla hel lax, försäkra dig om att den är färsk. Ögonen ska vara klara, gälarna blodröda och den ska dofta friskt.

    Att tillaga laxen i lägre temperatur gör den extra mjäll. Sätt ugnen på 125 grader och satsa på en innertemperatur på 48–52 grader.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!