Rotsellerisoppa med vitt vin, långkokt högrev med champinjoner, crème brûlée med kardemumma
Gör en matresa till Frankrike och laga rotsellerisoppa och långkokt högrev med rött vin. Crème brûlée avslutar den smakrika menyn.

Dryckestips
Den långbräserade högrevsgrytan saknar helt vinfiender bland ingredienserna. Så nästan alla rödviner är tänkbara! Men med långkoket kommer finstämda nyanser, som man gärna speglar med vinets smakbild. Portugisiska rödviner har ofta den generositeten, liksom mineralisk ryggrad. Köttets mörhet matchas bäst av blid tanninhalt.
Budget 2574 Periquita Original, 79 kr. Friskt, rätt mjukt med toner av moreller, sötlakrits, björnbär och pepparkakskryddor. Lättflaska.
Lite dyrare 2347 Carm 2015, 99 kr. Från Madeira med smak av katrinplommon, dadlar, fikon, tobak och choklad. Sydligt växtläge ger smaken hetta. Eko. Släpps 1 mars.
Alkoholfritt Svartvinbärsdryck, det finns allt fler att välja på både i flaska och för spädning. Hemblandad serveras i karaff!
Av Charlotte Sjögren
sommelier