Grön ärtsoppa med räkor, varm betsallad med fetaost, banankaka med choklad
Spana in vad som finns i kyl och frys istället för att storhandla dyra varor. Här gör vi en härlig meny av frysta ärtor, en burk räkor, fryst fiskrom, en påse betor, fetaost, lite baksaker och ett gäng mogna bananer.

Dryckestips
Till rustika betor av olika slag, päron, syrlig fetaost och nötter samt den sherrysmakande majonnäsen passar varmväxt chardonnayvin förträffligt. Örtigheten och smörigheten i vinet kommer att ge salladen ytterligare en dimension. Välj gärna ett vin med lite brynta fatlagringsdofter och frisk syra som matchar ost och vinäger.
Budget 16443 Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay, Australien, 69 kr. Melonfruktig med doft av vanilj och rostat bröd från ekfatslagringen.
Lite dyrare 6463 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, 89 kr. Doftar äpplen och päron och smakar exotiskt citrusfriskt och smörigt med varm kryddning från nya ekfat.
Alkoholfritt 1957 Jus de Poires, Frankrike, 42 kr. Halvsöt, ekologisk hantverkspäroncider med örtiga nektarsmaker.
Av Charlotte Sjögren
sommelier