• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Friterad bläckfisk med ugnspotatis, spagetti med bläckfisk och stir fry med bläckfisk

    Egenfriterade bläckfiskringar slår den färdigpanerade varianten med hästlängder. Färdig majonnäs smaksatt med kapris smakar mums till.

    Friterad bläckfisk med ugnspotatis, spagetti med bläckfisk och stir fry med bläckfisk
    Foto: Stefan Wettainen
    Friterad bläckfisk med ugnspotatis
    Huvudrätt

    Friterad bläckfisk med ugnspotatis

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Spagetti med bläckfisk
    Huvudrätt

    Spagetti med bläckfisk

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Stir fry med bläckfisk
    Huvudrätt

    Stir fry med bläckfisk

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om bläckfisk

    I Sverige säljs bläckfisk oftast fryst och den delas in i två sorter. Den åttaarmade bläckfisken, octo­pus på engelska, är stor och det är främst armarna som används i matlagning. De brukar användas i till exempel grytor. Enligt WWF:s fiskguide ska man välja åtta­armad bläckfisk som är fångad med lina i sydvästra Atlanten (Senegal och Gambia) eller småskaligt fiskade sorter från Mexiko. Den tioarmade sorten, squid på engelska, är den som är vanligast i frysdisken. Den finns både i små och stora varianter och säljs både hel och som rensade så kallade tuber eller färdigskivade ringar. Fiskguiden rekommenderar här att man väljer sorter som är fiskade med lina i Nordost- och Sydostatlanten. 

     Det finns två sätt att tillaga bläckfisk på utan att den blir seg. Antingen steka den väldigt hastigt, cirka en minut, eller låta den koka mycket länge. 

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!