• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Masala med kikärtor, kikärtsbiffar med morotssallad och varm bowl med kikärtor

    Kikärtor är riktigt smart att ha på lut i skafferiet. Den knöliga ärtan med nötig smak passar såväl i grytor och sallader som i soppor och biffar.

    Masala med kikärtor, kikärtsbiffar med morotssallad och varm bowl med kikärtor
    Foto: Stefan Wettainen
    Masala med kikärtor
    Huvudrätt

    Masala med kikärtor

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Kikärtsbiffar med morotssallad
    Huvudrätt

    Kikärtsbiffar med morotssallad

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Varm bowl med kikärtor
    Huvudrätt

    Varm bowl med kikärtor

    35 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om kikärtor

    Kikärtan är en ärtväxt som ursprungligen kommer från Asien. Sverige importerar idag främst kik­ärtor från Turkiet. Den vanligaste varianten är gul men det finns även gröna och svarta sorter. 

    Den knöliga kikärtan har en nötig smak och är rik på fibrer och protein. Det är en väldigt användbar råvara, som passar i bland annat sallader, soppor, grytor och biffar. Kokta kikärtor på burk eller tetra är enkelt att använda, men det är också lätt att själv koka torkade kikärtor. 

    För att koka egna kikärtor, blötlägg torkade kikärtor i 10 timmar, häll av vattnet och koka sedan 1–1 1/2 timme i nytt vatten. Det går bra att frysa in kokta kikärtor. 

    Spadet från konserverade kikärtor kan användas som äggersättning i matlagning och bakning, till exempel i maränger.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!