Dubbel cheesecake med jordnötter

Du behöver 150 g smör 20 st digestivekex 300 g naturell färskost 1 dl florsocker 1 dl jordnötssmör 1 tsk vaniljpulver 4 dl vispgrädde 2...

Tillagningstid: 25 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 150 g smör
  • 20 st digestivekex
  • 300 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl salta jordnötter
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 1 dl jordnöts- och chokladgodis t ex M&M’s

Gör så här

1

Smält smöret. Lägg kexen i en matberedare och mixa dem till smulor. Mixa ner smöret. Plasta in bottnen på en springform och täck den sedan med ett centimetertjockt lager digestivesmulor. Ställ i frysen i 30 minuter.

2

Vispa färskosten mjuk tillsammans med florsockret, det är enklast med elvisp. Vispa i jordnötssmöret och vaniljpulvret. Vispa grädden tjock och fluffig och vänd ner den. Blanda ordentligt till enhetlig färg. Grovhacka jordnötterna och blanda dem med hälften av den karamelliserade mjölken, spara resten till ­garnering.

3

Bred hälften av den karamelliserade mjölken med nötter i över den stelnade digestivebottnen. Skeda sedan över hälften av den fluffiga gräddkrämen och jämna till ytan. Låt stå ytterligare 30 minuter i frysen. Bred sedan försiktigt över ytterligare ett centimetertjockt lager med digestive­smulor, och låt stelna i frysen. Sedan är det dags för resten av jordnötskolan, och den andra hälften av gräddkrämen ovanpå det. Ställ in i frysen att stelna helt, 2–3 timmar eller över natten.

4

Ta ut cheesecaken 10 minuter innan den ska serveras och skär längs kanten med en vass kniv. Lossa formen och lyft över på ett fat. Rör ut resterande karamelliserad mjölk med några droppar vatten så att den blir aningen mer rinnig. Häll den i en spritspåse eller i en vanlig plastpåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut kolan längs kanten uppe på tårtan. Grovhacka nötgodis att strö över kolan.

5

Tips: Karamelliserad mjölk är kondenserad mjölk som kok­ats till en kolasås som kallas dulce de leche.


Kommentar:
Cheesecake i dubbla lager med jordnötter och kolasås – snacka om imponerande dessert.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top