Du behöver
- 1 st torskblock 400 g
- 1 st ägg
- 1 msk vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk fint hackad persilja
- 1 msk fint hackad dill
- 1 st avokado
- 10 cm gurka
- 1 st litet grönt äpple
- 1 tsk pressad citron
Chilimajo
1 dl majonnäs
1 tsk sambal oelek
2 tsk pressad citron
smör
Till servering
4 skiva surdegsbröd stekt eller rostat
1 msk fint skuren gräslök
Gör så här
Tina torsken, torka av och skär den i grova bitar. Lägg i en matberedare med kniven monterad tillsammans med ägg, grädde, salt och vitpeppar, och mixa snabbt ihop till en jämn färs. Blanda i persilja och dill.
Dela avokadon och ta bort skal och kärna. Tärna den och gurkan fint. Skär bort kärnhuset från äpplet och tärna resten fint. Droppa lite pressad citron över alltsammans.
Chilimajo Rör ihop majonnäs, sambal oelek och citronsaft.
Forma med fuktade händer fyra burgare av fiskfärsen och stek dem gyllene i smör. Stek dem tills de är fasta, men inte för länge; då blir de torra.
Klicka lite majonnäs på varje brödskiva och lägg på fiskburgarna. Skeda på avokado, äpple och gurka, och strö över lite gräslök.
Torskblock passar finfint i burgare men tänk på att smaksätta färsen. Provstek lite färs om du känner dig osäker på kryddningen!