3 goda vardagsrecept med quinoa
Med quinoa i skafferiet går middagen lätt att fixa. Perfekt till en matig sallad eller en enkel bowl. Får du något över är det bara att göra plättar av resterna.

Värt att veta om quinoa
Quinoa är en ört som är släkt med spenat och rödbeta. Den växer vilt på hög höjd i Anderna i Sydamerika, främst i Bolivia och Peru. Där har man även odlat quinoa i över 6 000 år.
Det är främst fröet vi äter. De brukar vara vita, svarta eller röda men det finns även blå. Den vita varianten blir något mer fluffig när den kokas och de svarta och röda smakar lite mer nötigt.
Quinoa innehåller en hel del fibrer och 12 gram protein per 100 gram. Den är även rik på mineraler och B-vitaminer. ′ Numera odlas även quinoa i Sverige, bland annat på Östgötaslätten. Quinoa täcks av ett lager saponiner, ett ämne som smakar väldigt bittert. Därför måste fröet tvättas innan det tillagas. Många tillverkare säljer dock quinoa som redan är tvättad, läs på förpackningen.