• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Steg för steg: Så kokar du sylt på klassiskt vis

    Mormor och mormorsmor kokade bärsylt med vanligt strösocker. Den blev ganska lös om bären var mogna – men god!

    Steg för steg: Så kokar du sylt på klassiskt vis
    Foto: Ulf Svensson
    Gammeldags bärsylt

    Ca 1 kg färdig sylt 

    Tid 50–60 minuter

    Du behöver

    1 kg (ca 2 liter) rensade bär 

    510 g (6 dl) strösocker 

    1 rågat kryddmått natriumbensoat

    (1 rågat kryddmått kaliumsorbat)

    Gör så här:

    1. Ställ rena glasburkar på en plåt i ugnen och värm den till 100 grader. Koka lock och gummiringar några minuter i vatten i en kastrull. Foto: Ulf Svensson

    2. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig ett tag. Koka upp på medelvärme, rör försiktigt i botten emellanåt. Låt sjuda sakta 15–20 minuter. Skumma ytan med en hålslev för maxad hållbarhet. Foto: Ulf Svensson

    3. Blanda ut konserveringsmedlet (eller -medlen) i lite sylt i en kopp. Rör sedan ner blandningen i syltgrytan. Foto: Ulf Svensson

    4. Skopa sylt genom en tratt i heta burkar, så fullt som möjligt. Skruva bums på locken (med grytlapp!) och låt kallna uppochner. Förvara kallnad sylt svalt, på rätt ledd. Foto: Ulf Svensson

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!