• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 10 goda såser – som passar till det mesta

    Det är ofta såsen som gör måltiden komplett. Men vilken ska man göra och vad passar den till? Vi bjuder på såser, krämer och salsor som räcker hela sommaren.

    10 goda såser – som passar till det mesta
    Foto: Björn Tesch
    1. Romsås med dill 

    Rör ihop 3 dl gräddfil med 1 burk (80 g) ishavsrom, en stor bunt finskuren dill och
    1/2 finhackad rödlök. Smaka av med salt, en nypa kajennpeppar och citronsaft. 

    Passar till rökt, grillad och stekt fisk och skaldjur.

     

    2. Salsa med koriander

    Kärna ur och tärna tre mogna tomater, skiva 2–3 salladslökar och riv en klyfta vitlök. Vänd ihop allt med 2 msk olivolja och 1 1/2 msk vinäger och smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner 1/2 kruka hackad koriander. Salsan kan utökas med hackad chili och/
    eller tärnad avokado. Vinägern kan bytas mot citron- eller limesaft.

    Passar till köttfärsrätter, fisk, fågel, bröd.

     

    3. Sötsyrlig sås med sting

    Koka upp 1 1/2 dl socker med 1 1/2 dl risvinäger, 1/2–1 tsk chiliflakes och det yttersta finrivna skalet och saften av en lime. Låt småkoka ner till ungefär hälften och häll upp i en skål att svalna, så har du en sirapsliknande sötsyrlig sås med hetta.

    Passar till nygrillad lax och som dippsås till kyckling- eller räkspett. 

     

    4. Parmesankräm

    Rör samman 1 burk (2 dl) crème fraiche med 100 g finriven parmesanost. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Den som vill river ner 1/2 klyfta vitlök i krämen, finskuren gräslök eller persilja är också gott att vända i.

    Passar till grillat nötkött och grillade, kokta och råa grönsaker.

     

    5. Kryddig hummus

    Stavmixa 1 burk (400 g) sköljda avrunna kik-ärter med 1–2 klyftor vitlök, 4 msk sesampasta (tahini), 3 msk citronsaft och 1/2 tsk malen spiskummin. Mixa tills det blir slätt och späd under tiden med 3–4 msk vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skål och ringla över en god olivolja. Toppa med kärnorna från 1/2 granatäpple. Granatäppelsirap är också gott att ringla över.

    Passar till grillbuffé, råa och tillagade grönsaker, på matiga mackor och som dipp.

     

    6. Tsatsiki med mynta

    Riv en liten gurka grovt och lägg rivet i ett durkslag. Salta lätt och låt gurkan rinna av. Krama vätskan ur rivet och blanda med
    2 1/2 dl tjock yoghurt, 1 riven klyfta vitlök och cirka 2 msk finskuren färsk mynta. Smaka av med salt och peppar. Avrunnen yoghurt ger en tjockare tsatsiki.

    Passar till lamm, nöt, kyckling, grönsaker, sallader, grillat bröd och som dipp.

     

    7. Sojasås med ingefära

    Blanda 1 dl japansk soja, 1/2 dl färskpressad limesaft, 1/2 msk honung, saften av 1 msk finriven ingefära och 1/2 tsk sesamolja. Toppa såsen med 1 msk rostade sesamfrön. För en het sås, tillsätt finhackad röd chili.

    Passar till fläsk, kyckling, fisk, dumplings, nudelsallader och grönsaker.

     

    8. Jalapeñomajonnäs

    Vispa ihop en äggula med 1 tsk dijonsenap och 1/2 msk färskpressad limesaft. Tillsätt cirka 2 dl rapsolja, droppvis först, och vispa samman till en tjock majonnäs. Smaksätt med
    1/2–1 finhackad färsk jalapeño, beroende på styrka. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Variera majonnäsen med olika sorters chili, som inlagd jalapeño, röd chili, chiliflakes eller anchochili. Finrivet limeskal är också gott i. 

    Passar till grillat kött, burgare, fågel, lax, smörgåsar.

     

    9. Rucolapesto

    Stöt 2 stora nävar (ca 40 g) rucola i en mortel tillsammans med 1 klyfta vitlök och 1/2 dl rostade pinjekärnor. Rör i 1 dl (ca 50 g) riven parmesanost och 3/4 dl olivolja. Smaka av med citronsaft och salt.

    Passar till pasta, grillat kött, fisk, fågel, grönsaker och på crostini.

     

    10. Rökig paprikakräm

    Stavmixa 3 färdiggrillade paprikor från burk (ca 270 g) med 1 påse (50 g) rostade mandelspån, 1 msk olivolja, 1 msk citronsaft och 1/4–1/2 tsk starkt rökt paprikapulver tills det blir en slät kräm. Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar. Den som har tid grillar egna paprikor till krämen. För mildare kräm, byt paprikapulvret mot en näve av någon färsk ört, till exempel basilika.

    Passar till grillat nötkött, fläskkött, kyckling, fisk och grönsaker. Gott i pitabröd med färsbiffar.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!