10 i topp: Här är svenskarnas matfavoriter på resan

Svenskarna suktar efter spanska tapas, och tar ofta med sig en flaska olivolja hem från resan. Det visar en enkät från Ving.

När det är dags att säga adjö till semestern är det många som passar på att ta med sig en bit av resmålet hem. Ofta blir det något i matväg. Allra populärast är att ta med sig en flaska lokal olivolja, lokala viner eller kryddor, enligt Ving. 

10 i topp: Här är svenskarnas matfavoriter på resan
Enkäten ställdes till Vings resepanel bestående av 16 951 personer. Foto: Istock

Artikeln publicerades ursprungligen på Vagabond.

Enkäten ställde även frågan om vilken maträtt som är svenskarnas favorit på resan. 41 procent svarade spanska tapas, 37,8 svarade att de helst mumsar grillad färsk fisk och nästan lika många (32,9 procent) svarade att de suktar mest efter grekisk tzatziki. Inte så äventyrligt med andra ord. 

Topplista matfavoriter:

1. Spanska tapas 41,6 %

2. Grillad färsk fisk 37,8 %

3. Grekisk tzatziki 32,9 %

4. Kötträtter 29,3 %

5. Skaldjur 27,6 %

6. Souvlaki 20 %

7. Thaimat 18,5 %

8. Pastarätter 18 %

9. Sallader 13,3 %

10. Kycklingrätter 12,5 %

Topplista matsouvenirer:

1. Olivolja från trakten 49,5 %

2. Lokala viner 41,9 %

3. Kryddor 33,5 %

4. Ostar (ex manchego, pamesan, halloumi) 18,6 %

5. Likörer från trakten (ex citronlikör) 16,3 %

6. Oliver 14,5 %

7. Lokala spritsorter 13,6 %

8. Nötter 11,8 %

9. Olika skinkor (ex Pata negra, parmaskinka) 7,9 %

10. Kakor och lokala bakverk 6,2 %

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top