• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fem frestande frallor att baka i veckan

  1  1/2–2 timmar får man sätta av för att få de här bröden färdiga. Men inte mer än 1/2 timme är effektiv arbetstid. Och på den stunden åstadkommer man fem saftiga goda bröd.
  Text: Eva Högdal Foto: Olle Åkerström

  Fem frestande frallor att baka i veckan
  Foto: Istock

  Det här brödreceptet har efterfrågats av våra läsare, och därför publicerar vi det i repris för alla som vill baka egna goda frukostbröd.

  1. Smält 100 g margarin eller smör i en kastrull och häll på 1/2 liter av vardera mjölk och vatten. Låt blandningen bli fingervarm, dvs 37 grader. Smula sönder 75 g jäst i en stor bunke och häll på lite av degspadet och rör ut i jästen. Till-sätt 1 msk socker och 1 tsk salt och resten av degspadet.

  2. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta degen smidig och seg med en degspade eller trägaffel. Det går åt 1,5–1,6 kilo mjöl. Det motsvaras av 2,6–2,6 liter om man föredrar att mäta. Strö lite mjöl över den färdiga degen, täck med bakduk och låt jäsa på dragfri plats 20–30 minuter.

  3. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela den i 5 delar. Till bergis tar man av en liten degbit från varje del. Rulla de stora bitarna till stora släta sprickfria längder och lägg dem på en plåt – smord eller klädd med bakplåtspapper. Eller placera längderna i smorda brödformar. Dela varje liten degbit i 2 delar. Rulla ut dem till smala längder och sno dem om varandra. Lägg snodden längs med brödet och låt den gå under ändarna på längden så att den sitter fast ordentligt.

  4. Låt brödet jäsa under duk till nästan dubbla storleken. Pröva att de är färdigjästa genom att trycka lätt på dem. Den grop som bildas skall genast gå tillbaka när brödet är tillräckligt jäst. Pensla bergis med lite vatten eller mjölk och strö på vallmofrön. Grädda formbröd på nedersta falsen och de andra bröden mitt i ugnen i 200–225 graders ugnsvärme cirka 25 minuter.

  Se bilderna här

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!