Maten som gör dig klimatsmart

Välj rätt och välj bort i matbutiken så blir du en klimathjälte. Men det betyder inte att du behöver leva på linser och kruska resten av ditt liv.

Boktips!

• “Klimatsmart” av Mikael Persson, Bodil Sjöström och Per Johnsson (Alfabeta)

• “Tyst hav – jakten på den sista matfisken” av Isabella Lövin (Ordfront

Larmrapporterna om klimatförändringar avlöser varandra och intresset för att handla klimatvänligt ökar.

Men det kan vara lättare sagt än gjort. Det är en djungel av regler, märkningar och annat kring det som kallas miljövänligt.

Tidigare har miljövänlig mat mest handlat om att minska miljögifter. Numera vet vi att tillverkningsprocesser och transporter slukar mycket energi som påverkar klimatet och därför också bör räknas in i ekvationen.

Svenskt Sigill och Krav driver ett projekt för en ny klimatmärkning, men samtidigt finns det en gräns för hur många olika märkningar och symboler vi kan hålla reda på.

Ännu är det inte bestämt om det ska bli ett komplement till Kravmärkningen eller en fristående märkning.

Men du behöver inte krångla till det för att bli en klimathjälte. Genom att välja bort och framför allt välja rätt produkter kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen. Här tipsar vi om bästa tricksen.

9 miljövänliga mattips

1 Undvik flygtransport
Flyget är den i särklass största miljöboven. Undvik så långt som möjligt varor som transporterats med flyg. Det är bättre att satsa på närproducerade varor än ekologiskt som flugits långväga ifrån.

2 Välj mat långt ner i näringskedjan
Ju högre upp i näringskedjan man kommer, desto mer energi går åt för att framställa maten. Kött kräver mångdubbelt mer energi per kilo än grönsaker.

Ta mindre kött på tallriken och mer grönsaker. Grönsaker är dessutom bra för hälsan och betydligt billigare per kilo än kött.

3 Ät lokalt producerad mat
Kortare transporter är, som sagt, bättre för klimatet. Då gynnas dessutom den lokala matproduktionen.

Men om grönsakerna vuxit i växthus kan energiåtgången ändå vara högre än grönsaker som åkt lastbil från Sydeuropa.

4 Laga av råvaror
Mycket mat transporteras runt för att tillagas och processas på olika platser innan de till slut körs till din butik. Extra processer och extra transporter är klimatbovar.

Infryst mat kräver till exempel mer energi än färsk. Välj råvaror som du själv tillagar. Då vet du dessutom säkert vad maten innehåller.

5 Ät efter säsong
Passa på att äta den mat som det är säsong för, till exempel svenska äpplen på hösten. Att flyga hit italienska jordgubbar mitt i vintern slukar massor av energi, liksom grönsaker som växer i växthus.

6 Välj klimatsnåla förpackningar
Först en plastpåse, sedan en plastkartong och sist en pappersförpackning. Många livsmedel packas in i en massa resursslösande packmaterial för att se fint ut när det kommer till butiken.

Välj till exempel vanlig spagetti i stället för tagliatelle eller penne som tar betydligt mer plats och alltså kräver fler lastbilar för transport.

Men nu blir det lite krångligt. Det är nämligen bättre att satsa på ekologiska varor även om de ligger
i plast – jämfört med mat som inte är ekologiskt producerad.

7 Ställ bilen
Våra insatser som klimathjältar kan snabbt ätas upp av en extra vända med bilen. För en barnfamilj kanske det är för mycket begärt att cykla hem all mat men se till att storhandla när du tar bilen till affären.

Med lite planering går det att spara in flera bilresor. Klimatpåverkan är förstås också olika beroende på vilken bil du kör.

8 Ät upp!
I Sverige slänger vi 10 procent av all mat vi köper hem. Det är förstås ett gigantiskt slöseri med jordens resurser att producera och transportera mat som sedan bara hamnar på sopberget.

Detta tips ger dessutom direkt resultat i din egen plånbok.

9 Välj ekologiskt
Om du bara ska göra en enda sak: välj ekologiskt. Det minskar utsläppen av gifter och bekämpningsmedel i naturen.

Djuren får foder som odlats i närheten av där de växt upp. Produktionen görs på ett ekologiskt mer hållbart vis.

Källor: Boken “Klimatsmart”, Konsumentverket, Naturskyddsföreningen, Krav och Världsnaturfonden.

Klicka här för att läsa mer om klimatsmart mat i artikeln Välj rätt i butiken!

Läs mer om hur du blir klimatsmart på:
www.snf.se
www.krav.se
www.ekomat.konsumentverket.se
www.wwf.se

Räkna ut vad det kostar att byta till ekologiska varor:
www.ekokalkylen.konsumentverket.se

Av: Malin Ottosson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top