• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så bakar du veganska makroner med aquafaba

  Med hjälp av aquafaba – spadet från kikärtor – vispar du ihop de söta bakverken helt utan ägg.

  Så bakar du veganska makroner med aquafaba
  Baka utan ägg. Veganska makroner med hallon- och saltlakritsfyllning. Foto: Johanna Jackson.

  Antal kakor: 35

  Aquafaba är nästan som ett mirakelmedel när det kommer till att baka utan ägg. Tack vare dess förmåga att imitera äggvita passar aquafaba utmärkt som ersättning i många recept.

  Vi använde det till att göra veganska makroner – utsökt delikata franska bakverk gjorda med mandelmjöl. I vårt recept valde vi att smaksätta dem med hallon och saltlakrits, men man kan smaksätta och färgsätta både kakor och fyllning efter eget tycke och smak. 

  Gör så här: 

  1. Aquafaban blir bäst om du förbereder den dagen innan och låter den vila över natten i kylen.

  Ta vara på spadet från två stycken burkar kikärter à 400 gram styck. (Kikärterna kan du sedan använda till att laga en god gryta eller hummus på).

  Hur mycket vätska du får ut av burkarna kan variera men det viktiga är att du kokar ner spadet till hälften. Koka ner 4 dl spad till 2 dl på låg värme. Till receptet behövs dock bara 1,5 dl färdigt aquafaba. Förvara den nedkokade aquafaban i kylen över natten. Dagen efter ska vätskan ha fått en smått geleaktig konsistens. 

  2. Nu är det dags att börja med kakorna: Mixa sötmandlarna i en mixer eller använd färdigt mandelmjöl. Totalt behövs 200 gram fint mandelmjöl. Sikta ner florsocker och mandelmjöl om vartannat i en bunke.

  Blanda ihop hälften av aquafaban i bunken med sockret och mandelmjölet. Forma till en smet och var inte rädd för att ta i. 

  3. Koka upp 200 g strösocker tillsammans med 50 ml vatten i en kastrull. Häll i resten av aquafaban i en bunke. Börja vispa aquafaban på medelhastighet när sockret har nått 110 grader. Byt till låg hastighet och blanda i sockret när det nått 117 grader. Fortsätt vispa på snabb hastighet i 8 till 10 minuter. När det är klart kommer du ha fått en marängliknande smet. 

  4. Vänd ihop de båda smeterna med varandra och tillsätt eventuell karamellfärg och essenser. Vi valde att göra två sorters kakor. En neutral och en smaksatt med några droppar lakritsessens.

  5. Häll smeten i en sprits och spritsa upp smeten till lagom runda klickar på en plåt. Att få till snygga kakor kan vara svårt men övning ger färdighet. Använder man makronformar kan det vara bra att tänka på att man oftast behöver mindre smet än vad man tror. Slå ut eventuella luftbubblor genom att smälla ner plåten lugnt men bestämt i bordet några gånger.  Nu ska kakorna vila i minst en timme tills de fått en liten yta. 

  6. Medan kakorna vilar är det dags att göra smörkrämen. Detta recept är till för att göra en smak. (Vi gjorde hälften med lakritssmak, då byter man bara ut hallonen men turkisk peber-pulver) Koka upp hallonen i en kastrull. Sila bort kärnorna och låt svalna. Vispa ihop med rumstempererat margarin och socker. För lakrits: blanda i en tesked pulver i taget och smaka av. 

  7. Baka kakorna i 30 minuter mitt i ugnen på 120 grader. Kontrollera kakorna efter 20 minuter, baktiden kan variera. Låt kakorna svalna.

  8. Smeta på smörkrämen mellan kakorna när de svalnat. Nu har du gjort dina egna veganska makroner! Förvara i kyl eller spara i frysen.  

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!