Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram “vinnaren”

En "grönsaksdryck" som främst innehåller äpple, och rapsmargarin som främst innehåller palmolja är några av produkterna som riskerar att utses till Årets matbluff.

Snart är det dags för konsumentföreningen Äkta vara att, tillsammans med svenska folket, rösta fram Årets matbluff 2018. Den icke-åtråvärda utmärkelsen går till en produkt som man anser marknadsförs på ett vilseledande sett, där man helt enkelt lurar köparen att tro att produkten består av något annat än vad den faktiskt gör. Som exempel kan nämnas Erik Lallerstedts tryffelbearnaise som “vann” 2017, bland annat på grund av att den bara innehåller 0,005 procent tryffel.

Vem som blir årets vinnare av antipriset återstår att se. Juryn har tagit fram fem finalister, bland annat en “grönsaksdryck” som främst innehåller äpple, och rapsmargarin som främst innehåller palmolja.

Här är alla finalister med juryns motivering:

Glacéau Smartwater: Dyrt, tillkrånglat och dumt

Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram
Foto: Äkta vara

I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först “ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.

Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice: Mest äpple i grönsaksjuicen.

Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram
Foto: Äkta vara

Namnet “Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.  

Oatly Havregurt naturell: Med avdödad syrningskultur 

Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram
Foto: Äkta vara

Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Lätta Original: Mer palmolja än raps

Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram
Foto: Äkta vara

Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: “Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Festis Guanabana pineapple: Endast 0,015 gram guanabana

Här är finalisterna i Årets matbluff 2018 – var med och rösta fram
Foto: Äkta vara

Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.

Här kan du själv gå in och rösta på den produkt som du tycker förtjänar att utses till Årets matbluff. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top