• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Tre vardagsrätter med jordärtskocka

    Det finns mycket gott under jord men inget är väl så runt, nötaktigt och sött i smaken som jordärtskockan. Här är tre recept att testa!

    Sallad med jordärtskockor
    Förrätt

    Sallad med jordärtskockor

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Pizza med jordärtskocka
    Förrätt

    Pizza med jordärtskocka

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Jordärtskockskräm med svartrot
    Huvudrätt

    Jordärtskockskräm med svartrot

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om jordärtskockan 

    Jordärtskockan är nära besläktad med solrosen och ovanför de goda knölarna växer en stjälk som kan bli flera meter hög. 

    Vi äter den gärna ugnsrostad, gratinerad, i soppa, kokt eller stekt, men den går också att råhyvla. Rå påminner den lite om rädisa i smak och konsistens. När den kokas blir den söt och mjuk. Skrubba den gärna i stället för att skala, mycket av den goda smaken sitter i skalet. Skalas den svartnar den fort, lägg i citronvatten för att bevara färgen.

    Eftersom jordärtskockorna är stärkelsefattiga blandas de ofta med potatis om de ska användas i mos eller puré.

    Jordärtskocka innehåller inulin, en kostfiber som inte bryts ner i mag- och tarmkanalen, och kan därför ge besvär med gasbildning och magsmärtor. Besvären kan minskas genom förvällning.

    Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!