Tänker jag för mycket på mat?

Tänker jag för mycket på mat? hejjag undrar ifall man kan vara för nyttig. Jag är har under senare tid uteslutit raffinerat socker, vitt mjöl,...

Tänker jag för mycket på mat?

hej
jag undrar ifall man kan vara för nyttig. Jag är har under senare tid uteslutit raffinerat socker, vitt mjöl, smör och andra feta mjölkrodukter och jag mår verkligen bättre. Dessutom så är jag vegetarian men vet hur jag ska äta för att få i mig alla näringsämnen. Ibland kan det dock kännas som om jag tänker lite för mycket på att äta nyttig, snarare än att njuta av maten och jag vill kunna göra båda. Men jag trivs med det även om min omgivning inte är lika förstående utan tycker att jag ibland överdriver. Kanske gör jag det och kanske borde jag unna mig ibland men jag känner mig så mycket bättre och självsäkrare genom att äta nyttigt. Jag är 19 år 164 cm och väger ca 65 kilo. Jag tränar mellan 3-4 ggr i veckan. vore tacksam för svar.
/ anonym

Svar:

Hej,
Det kan vara så att vi koncentrerar oss så hårt på att äta “rätt” att vi faktiskt glömmer bort att leva. Lite låter det så med dig. Du själv är dock den enda som kan avgöra om du kan hålla allt på en lagom nivå. När du känner att du faktiskt inte mår bra, då är det ohälsosamt. Annars kan det vara så att andra helt enkelt ser dig som ett “dåligt samvete”, du gör det de egentligen vet att de borde göra… så tycker de att du överdriver därför. Förstår du?

Det här kan jag inte veta utifrån vad du skriver. Mitt råd till dig är ändå att försöka leta efter lagom, det vill säga, inte för mycket och inte för lite. Detta gäller både när det gäller att äta och faktiskt även hur vi tar oss an uppgiften.

Om det är så att mat, hur du äter, vad du äter, när du ska äta osv är det som mest går runt i ditt huvud så kan jag misstänka att det är en varningsklocka. Livet är, eller i alla fall borde vara, så mycket mer än bara mat, kropp och hälsa.

Att vara noga med vad man äter, dvs försöka få i sig bra med frukt, bär, grönsaker och rotfrukter, lagom mängd kolhydrater och proteiner samt bra mängd fetter är suveränt tycker jag. Att röra på sig med förhoppningsvis något som gör en glad är också en god förutsättning för att vi ska må bra.

Mår du bra? Är du glad? Gillar du att träna? Gillar du att äta som du gör? Verkligen, hela vägen inuti också? Om du tvivlar och känner att du gör de här sakerna för att du tror att du måste göra dem kan du må bra av att tona ner lite. Att “unna” sig sådant som kanske inte anses nyttigt ibland kan vara hur nyttigt som helst. Om man nu vill alltså. Det finns ingen mening med att äta “onyttigheter” bara för att göra andra glada, så att säga.

Det är du, och bara du, som kan känna efter hur det känns inombords. Lyssna till dig själv och du kommer att finna sättet att leva som räcker hela livet ut. Jag önskar dig lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top