Så får du koll på sociala medier

Kik, Reddit och Flickr – sociala medier är mer än bara Facebook. Här är en snabbguide för dig som vill ha koll på de digitala mötesplatserna.

Internet förändrades i grunden när Facebook lanserades 2004. Om vi dittills fyllt nätet med fakta, var det nu dags för privatlivet och känslorna. Youtube, som kom 2005, och Twitter, som föddes året därpå, förstärkte bilden. Man började tala om sociala medier, kanaler där användarna kan kommunicera med varandra
genom text, bild och ljud. 

Utvecklingen har gått fort. Idag ägnar de svenska sociala nätverksanvändarna i genomsnitt 6,4 timmar i veckan åt sociala medier via mobilen, datorn eller surfplattan. I topp ligger 16–25-åringarna med 9,8 timmar, medan 66–75-åringarna lägger ner fyra timmar per vecka, visar rapporten Svenskarna och Internet 2015. 

Emanuel Karlsten, journalist och föredragshållare, tror att sociala medier uppfyller grundläggande, mänskliga behov:

– Vår längtan efter att kommunicera tillfredsställs så mycket effektivare än tidigare. Vi kan göra det oftare, bekvämare och mycket mer varierat, säger han. 

Hur har de sociala medierna förändrat oss?

– Från att i Facebooks barndom mest ha delat roliga bilder, har vi börjat ägna oss åt budskap som engagerar oss på djupet. På det sättet har vi mognat. Som grupp har vi fått större självförtroende. Vi har förstått att våra röster – om vi engagerar oss – kan få avgörande betydelse. Alla kan nå fram till ministrar och stora företag. Baksidan är att det även har blivit lättare att använda sin makt åt exempelvis illvilliga rykten och främlingsfientlighet. Vi har alla ett ansvar och det är viktigare än någonsin att vara källkritisk, säger han. 

Läs också: Tio gjutjärnsgrytor för långkok

Facebook dominerar

Facebook är världensstörsta sociala nätverkstjänst med hisnande 1,5 miljarder användare. Även i Sverige är Facebook dominerande och används av 70 procent av internetanvänd-
arna, visar siffror för 2015. Instagram ökar starkt och används nu av 40 procent, medan 22 procent av de svenska internetanvändarna använder Twitter någon gång.

Vilken typ av sociala nätverk kommer vi att få se mer av i framtiden?

– Rörliga bilder kommer stort. Snapchat (en chatt-tjänst där dina filmer eller bilder visas under några sekunder innan de raderas, reds anm) ökar och även livesändningar, alltså direktsändningar man kan göra via en mobil-app, har under det senaste halvåret varit nya grejen. Vårt behov av kommunikation är evigt, men sätten att kommunicera på förändras snabbt, säger Emanuel Karlsten. 

Så får du koll på sociala medier

Guide: Sociala medier

Facebook

Vad?
Ditt vardagsrum på nätet. Här umgås du med dina nära och kära (och även en del jobbkompisar, grannar och gamla klasskompisar). Ibland delar du även med dig av dina åsikter och kommenterar andras.

De samlas här: Alla åldrar och grupper: privatpersoner, organisationer och företag. Ökar något bland äldre, men minskar bland 12–15-åringarna. Nästan alla som är medlemmar i ett socialt nätverk är också medlemmar på Facebook. 5,5 miljoner användare i Sverige.

 

Instagram

Vad?
Komplement till Facebook, med fokus på bilden. Även här delar du med dig av ditt liv och får gillningar och/
eller kommentarer av dina följare. Du kan använda olika filter och se var bilderna är tagna. 

De samlas här: Främst unga kvinnor, men allt populärare i andra grupper. 

 

Twitter

Vad?
Nätets eget Speakers Corner. Så kallad mikroblogg där du delar med dig av korta upp-
dateringar och tar del av andras. Meddel-andena kallas tweets och får max innehålla 140 tecken (gäller inte direkt-meddelanden). 

De samlas här: Fler män än kvinnor och fler unga än äldre. 

 

Youtube

Vad?
Hela världens filmkanal. Webbplats för videoklipp som laddas upp av medlemmarna. Du kan bland annat prenumerera på olika kanaler, gilla/ogilla, kommentera och dela filmer på andra sociala nätverksplatser. 

De samlas här: Alla åldrar och grupper. 82 procent av de svenska internetanvänd-arna använder Youtube någon gång.

 

Pinterest

Vad?
Nätets intresse-klubb. Som en anslagstavla där du sätter upp, pinnar, bilder och länkar. Här ligger fokus inte på dina privata bilder, utan på dina intressen och saker du stöter på när du surfar – kanske en snygg soffa på en blogg. Du kan även repinna en bild från dina vänners anslagstavlor.    

De samlas här: Främst unga kvinnor, men tjänsten ökar i andra grupper.

 

Snapchat

Vad?
Mobilapp där du kan skicka och ta emot meddel-anden i form av filmer eller bilder. Dina snaps, som skickas till en eller flera vänner, förstörs efter ett visst antal sekunder (du kan välja mellan 1 och 10). Du kan även skriva bildtexter och skicka emojis.

De samlas här:  Mest ungdomar, 81 procent av 12–15-åringarna använder Snapchat någon gång.

 

Tumblr

Vad? 

Mittemellanblogg, mindre avancerad än en vanlig blogg och inte lika kortfattad som Twitter. Här har du en egen hemsida och kan reblogga andras inlägg. Mycket roliga, gulliga bilder, en hel del sex och bilder som kan uppfattas som stötande.

De samlas här: Mest ungdomar.

 

Linkedin

Vad? 

Facebook för karriärsugna. Här kan du bygga upp ett professionellt kontaktnät, presentera dig för tänkbara arbetsgivare, rekommendera kontakter och endorsa (intyga) dina kontakters färdigheter (och de kan göra samma sak för dig).

De samlas här: Yrkesverksamma vuxna, en del studerande.

 

Flickr

Vad? 

Fotoalbum som du kan dela med familj och vänner, och även med okända med samma intressen. Här kan du lagra
och dela bilder, följa duktiga
fotografer och gilla deras bilder. 

De samlas här: Fotoentusiaster i alla åldrar.

 

Reddit/Sweddit 

Vad? 

Diskussions- och frågeforum, Reddit är den amerikanska versionen och Sweddit den svenska. Trådarna kan handla om allt från Di Levas rymdpasta eller frågan om det går att kolsyra mjölk, till debatter om aktuella nyheter.

De samlas här: Diskussions-sugna i alla åldrar. Enligt Sweddit finns knappt 80 000 “swedditörer”.

 Av: Maria Fröjdh

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top