Tio smarta sätt för att få en stressfri jul

Nu är det jul igen och det är ju härligt på många sätt. Mindre härlig är all den stress som kommer på köpet. Hets efter julklappar, hos vem man ska vara, jobbiga släktingar och all mat som ska inhandlas och lagas. Här bjuder vi därför på tio tips som kan göra din jul lugnare, trevligare och mer stämningsfull.

1. Ta in på hotell

Ett sätt att klara av julen på är att ta in på hotell med hela släkten. Pengarna det kostar kan man spara in genom att strunta i julklappar (barn undantagna). På hotell med helpension kan man äta gott och trivas ihop för att sedan dra sig tillbaka till sitt eget rum. På så sätt kan man till och med uthärda släktingar som man annars inte orkar med. Vill ni krydda er bortajul lite extra så är ett bra tips att ta in på ett spahotell. 

2. Dra ner på julklapparna

Att handla julklappar till människor som redan har det mesta, kan vara väldigt stressigt. Dessutom ska det vara rättvist och så vill du inte råka göra någon ledsen genom att köpa fel sorts julklapp. Inför ett julklappslotteri där alla köper en klapp för en bestämd summa. Alla får en julklapp och du slipper stressen av att släpa omkring på fullpackade kassar. Ett annat sätt är att sätta in pengar i någons namn för ett bra ändamål. Det går fort och är härligt att kunna göra. Här kan ni exemplvis hjälpa Läkarmissionen att hjälpa utsatta barn i Demokratiska Republiken Kongo. 

3. Vänta inte med maten

Det är en klassiker att stå och laga all mat dagen före julafton med ett kaos omkring sig. Se istället till att laga de rätter som går i förväg och förbered annat. Att fastna i köket hela julafton är ingen höjdare. Se till att kunna sitta ner med en glögg och lyssna på musik i stället, det är mycket värt. Man kan också välja att laga ett mindre julbord med bara det viktigaste. Tillsammans med marsipangrisar, nötter och knäck brukar man bli rätt mätt ändå. 

4. Ta det lugnt vid julklappsöppningen

Julklappsöppningen brukar kunna bli en hetsig historia med högar av presentpapper över allt. Har ni massor av julklappar så är det en smart idé att öppna dem i ett sansat tempo. Man kan bland annat välja att fokusera på varje öppning, eller så öppnar man några julklappar vid olika tillfällen under dagen. Har du julklappar från din partners släkt som inte är med på julafton? Då är det ett måste att spara dem tills du/ni är själva. 

5. Res med god marginal

Ska du hem till familjen i en annan stad så är det smart att kanske ta ledigt några dagar före julafton. Då slipper du den värsta stressen av att sitta på ett överfullt tåg som sedan fastnar i en snödriva. När man väl är framme är det svårt att slappna av och man blir stressad med allt man måste hinna med på plats. Rådet är åk i tid och stanna lite längre om det går. 

6. Ha knytkalas

Dela upp bland alla som ska vara med att fira vad de ska laga. Arbetsbördan blir betydligt mindre och även bättre fördelad. Om ni gör det här under längre tid så kan man också få ett ansvar över en viss maträtt som man blir allt bättre på. 

7. Handla på nätet

Att vara ute och handla under julruschen är inget för ömfotingar eller för den delen hårdingar. Om du beställer både mat och julklappar slipper du en stor del av jobbet och kan i stället lägga den tiden på att exempelvis få det riktigt julfint. 

8. Ta en promenad

Se till att komma ut en sväng efter jullunchen. Att ta en promenad är alltid bra och avstressande. Dessutom känns kroppen skönare och är bättre förberedd inför julbordet. Se också till så att alla kan komma med så inte någon fastnar med maten hemma. 

9. Skippa rimmen 

Rim är kul, men oftast uppskattas de inte tillräckligt mycket jämfört med den ansträngning de tar i anspråk. Skriver du rim för att du känner att du måste, snarare än för att du verkligen gillar det? Då kan det i fortsättningen räcka med frasen God jul önskar…

10. Få klapparna inslagna

För att få en stressfri jul så är det summan av kardemumman som gäller. Det är många små delar man kan förenkla för att få mer tid till att njuta. Ett sätt är att se till att handla julklappar i butiker där de slår in julklapparna. Visst är det härligt med egeninslagna klappar, men är det värt mödan?

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top