Rätt växt på rätt plats

En prima ballerina i slalompjäxor eller en dykare på torra land gör inget bra jobb. Samma sak är det med perennerna. För att må bra måste de hamna rätt.

Rätt växt på rätt plats
Bergklint trivs bäst framför träd och buskar.
Foto: Susanna Rosén

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig i trädgården. De där läckra julrosorna i den solstekta slänten vill inte ta sig. Och det fina darrgräset liksom bara försvann, trots att det stod i bästa perennrabatten och fick massor av näring – eller var det kanske just därför?
Är det dåliga plantor eller vad beror det på att det blir fel ibland?
– Visst kan det bero på dåligt växtmaterial. Men om en planta mår dåligt eller till och med dör, är det ofta så att den står fel. Många köper plantor efter hur de ser ut, men glömmer bort hur växten vill ha det, säger naturkonsult Peter Gaunitz i Alnarp.

Alla växter har inbyggda krav på växtplatsen eller ståndorten som det också kallas. Det handlar om faktorer som funnits i naturen där plantan har sitt naturliga ursprung. Varmt eller kallt klimat, jordart, ljus och skugga, tillgång på vatten och näring är sådant som har påverkat växten och skräddarsytt den för just denna plats på jorden.
– Innan man planterar måste man veta vilket läge växten ska stå i och vilken sorts jord man har. Jordens sammansättning och hur näringsrik den är, är avgörande för hur växterna trivs.

Mikroklimatet betyder mycket. Ett vindpinat läge är direkt olämpligt för en växt med stora blad som till exempel gunnera. Men för ett gräs som blåsvingel är vinden inget problem. De smala grässtråna är gjorda för att klara blåst.

För att ta reda på vilken ståndort en plantering kan räknas in i, råder Peter Gaunitz till att studera naturen runt om.
– Om det växer brännässla, fläder, kirskål eller målla är jorden kväverik. Är det en äng med blåklocka och gulmåra är jorden mager och förmodligen ganska torr. Tussilago och ädellövträd som bok, ek och alm tyder på lerjord med högt pH. Gran och tall visar på motsatsen, lågt pH.

Även växternas utseende kan skvallra om var den vill stå. Skuggväxter har ofta stora blad och ett vekt växtsätt. Solväxter har smala blad, ibland med ett skyddande vaxskikt som hos barrväxter.
Men om jag vill ha näringskrävande växter på torr mager jord är det väl bara att gödsla?
– Nej, gödsel i ytlagret gör växterna lata. För att de ska etablera sig ordentligt måste rötterna söka sig nedåt efter vatten och näring. Om plantan inte är avpassad för jordmånen kommer någon bättre avpassad vild växt att ta över.
– Man ska vara sparsam med gödsel till nysatta perenner. Det gör att plantan växer fort och frodas, ogräset också. Men cellerna blir stora och veka och risken för angrepp ökar. Det kan sluta med att växten dör.

Peter Gaunitz tips till den som vill ha en lättskött trädgård är att satsa på “specialisterna” – alltså växter som är avpassade precis för den ståndort som finns till hands. Då utvecklas de till sin fulla potential och blir mer långlivade än sina felplacerade släktingar. Dessutom minskar chanserna för ogräs att ta sig in.
– Köp inte enstaka blommor, utan tänk i hela rabatter i stället. Be om råd på plantskolan. När du lärt dig stånd-ortskraven för en växt, lär dig då två till som passar bra tillsammans. Välj några få växtslag, men köp flera av varje sort. Tillsammans bygger de ett hållbart nätverk i rabatten som man kan ha glädje av i många år.

Var vill plantan stå?

Under träden

Perenner som trivs bäst under eller i anslutning till uppvuxna träd och stora buskar, till exempel julrosor, daggfunkia och sockblomma
De vill ha:
· halvskuggigt till skuggigt läge
· humusrik till mager jord
· vindskyddade platser
· äldre trädgårdar och parker med uppvuxna träd och buskar

Framför träden

Perenner som trivs bäst framför uppvuxna träd- och buskbestånd, till exempel krollilja, rosenplister och bergklint
De vill ha:
· soligt till halvskuggigt läge
· humusrik jord
· mestadels vindskyddat
· uppvuxna trädgårdar, rand-zon mellan slutna träd- och buskbestånd och öppna lägen

I solen

Perenner som trivs bäst på soliga platser, till exempel rosenkrage, fackellilja och hornviol
De vill ha:
· soligt läge
· näringsrik och humusrik lucker jord
· mestadels vindskyddat
· rabatter, ängsmarker

I stenpartiet

Perenner som trivs bäst i stenpartier eller klippträdgårdar,
till exempel alpgentiana, fjällbrud och taklök
De vill ha:
· mestadels soligt läge
· oftast särskilda markförhållanden (stenparti)

Vid vatten

Perenner som trivs bäst i när-heten av vatten eller på fuktiga växtplatser, till exempel japansk iris, klippstånds- eller parasoll-blad
De vill ha:
· soligt till skuggigt läge
· mestadels vindskyddat

Källa:

Blommor och buskar av Lorentzon/Persson/Ginstmark/Johnson/ Nilsson. Blommor och buskar förlag (1997)

Lästips:

Välja växter. Lathund för trädgårdsägare av Gustaf Alm.
Natur och kultur (1994)

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top