Därför ska du inte äta glutenfritt om du inte är glutenintolerant

Många tror att glutenfri kost är nyttigt för alla och gör dig friskare och piggare, men det stämmer inte.

Man beräknar att 1-2 procent av Sveriges befolkning är drabbad av celiaki, även känt som glutenintolerans, även om de flesta ännu inte har fått någon diagnos. Men även många som inte uppvisar några symptom på celiaki väljer att äta glutenfritt. Enligt en undersökning genomförd av analysföretaget United Minds våren 2015 undviker 11 procent av svenskarna gluten, skriver Svd.

Att välja glutenfritt har blivit något av en trend, många tror att det ska göra dem friskare och piggare, trots att detta tillbakavisats av läkare och experter. Ny forskning kan nu bevisa att glutenfri kost inte alls är bra för hjärtat, trots att många trott det.

I en studie genomförd vid Columbia University Medical Center och Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School, som publicerats i British Medical Journal, har över 100 000 personer fått svara på detaljerade enkäter om kost vart fjärde år mellan 1986 och 2010. 

Resultaten av studien visar på en liten ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos dem som åt glutenfritt.

– Den som vill skydda sig från hjärt- och kärlsjukdomar gör det inte genom att äta en glutenfri kost. Då är det bättre att arbeta med traditionella riskfaktorer som motion och att hålla en normal vikt, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och professor vid Karolinska Institutet, till SVT

Forskarna bakom den amerikanska studien medger att orsak och verkan inte kan bevisas genom enbart denna studie och att ytterligare forskning krävs. Att en glutenfri kost visar på ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar tror man kan förklaras med att många som undviker gluten istället har ett större intag av raffinerade spannmål. 

Jonas Ludvigsson håller med.

– Gluten finns till exempel i bröd och kakor, och framförallt kakor och bakverk innehåller mycket annat som kan påverka vår hälsa negativt, till exempel fett och socker. Det försvinner inte om man väljer glutenfria varianter, de kan snarare finnas i större mängd, säger han till SVT.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top