Zaalouk – marockansk sallad med aubergine och tomater

Härliga tillagade sallader som denna zaalouk inleder ofta en marockansk måltid.

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 aubergine, medelstora
  • 3 tomater
  • 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 matskedar olivolja
  • 2 matskedar finhackad färsk bladpersilja
  • 2 matskedar finhackad koriander
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 tesked spiskummin
  • ½ citron, pressad saft
  • Salt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen i två halvor på längden. Lägg på en ugnsplåt med snittytan nedåt.

2

Baka av i mitten av ugnen tills auberginen mjuknat, ca 20 minuter.

3

Dela tomaterna i kvartar och kärna ur dem, skär i mindre bitar. Strimla och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.

4

Under tiden auberginen steker klart, hetta upp en rejäl stekpanna och tillsätt oljan. Tillsätt hackade tomater, chili, vitlök, persilja, koriander, salt, paprikapulver och spiskummin. Låt tomatsåsen puttra samman i ca 10 minuter tills den tjocknat.

5

Låt auberginen svalna något och gröp ut innanmätet med en sked. Släng skalet.

6

Tillsätt auberginen i tomatsåsen och låt koka samman till en tjock grönsaksröra i ca 10 minuter.

7

Häll i citronsaften och krydda med lite salt.

8

Lägg upp i en skål och toppa gärna med extra hackad persilja eller koriander.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top