Så väljer du rätt vin till höstgrytan
Nu frossar vi i grytor. Men hur matchas de med vin? Charlotte Sjögren, sommelier, lär oss knepen.

När man vet hur matens smaker ändrar hur vi upplever vinsmakerna blir det lättare att matcha mat och vin harmoniskt.
Varje grundsmak i mat stärker eller försvagar samma eller andra grundsmaker i vinet. Det vi kallar grundsmakerna är sött, surt, salt, beskt (bittert) och umami. Här nedan får du hjälp att matcha olika sorters grytor med passande vin.
Hitta recept på höstgryor här >>
Gryta med sötma
Om grytan har mycket söta smaker, som till exempel paprika, rotfrukter, lök, portvin eller syrlig frukt som aprikoser, kan vinet kännas syrligare, strävare och bittrare än när det dricks utan mat.
VÄLJ rödvin med ungefär halvfyllda cirkeldiagram för strävhet och syra. Gärna ett som växt
i varm region, vilket ger fruktsötma.
2786 Campo Viejo Crianza, Spanien, 79 kronor.
75416 Barone Montalto, Italien, 83 kronor.
Syrlig gryta
Har maten påtaglig syra, som surkål, apelsinsky, lingon eller syrad grädde verkar vinet sötare, mjukare och samtidigt mindre beskt och strävt än normalt.
VÄLJ rött vin med rejäl syra och gärna sträva tanniner.
3169 Amaltea de Loxarel, Spanien, 79 kronor.
22300 Fontanafredda Ebbio, Italien, 99 kronor.
Gryta med sälta
Salta grytor, med grönmögelost, sardeller eller rimmat fläsk i eller saltgurka till smakar bäst med uttalat syrligt rödvin med viss strävhet.
VÄLJ extra allt: Märkbar syra och fruktsötma, hög alkoholhalt, tuffa tanniner och markerad beska.
71663 Ville di Antanè Ripasso, Italien, 99 kronor.
2358 Pasqua Amarone, Italien, 199 kronor.
Kryddig gryta med brynt kött
Grytor med inslag av besk smak, som välbrynt kött, rotsaker, pepprighet, kål eller sockerärter, gör att rödvin smakar både sötare och beskare, mera tanninrikt och kryddigt och mindre syrligt än om enbart vinet smakades.
VÄLJ mjukt (låg strävhet) men småfylligt rödvin med låg fruktsötma och beska, men med märkbar syra.
6302 Gurra Gurra Creek, Australien, 79 kronor.
74087 Lynx Petite Sirah Zinfandel, USA, 89 kronor.
Kött- och svampgryta
Umami är den sötsalta smaken av vällagrat protein, tydlig i bland annat mörat kött, ost, buljong, svamp och sojaprodukter. Umami gör vinsmaken mera besk och sträv.
VÄLJ ett medelfylligt rött vin som är mjukt, utan bitter ton, utan överdriven syra, gärna med lite fruktsötma, till umamidominerad gryta. Vintypen hittas ofta i varma vinregioner.
12799 Muriel, Spanien, 69 kronor.
2293 Château de Pierreux, Frankrike, 99 kronor.