• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så väljer du rätt vin till höstgrytan

    Nu frossar vi i grytor. Men hur matchas de med vin? Charlotte Sjögren, sommelier, lär oss knepen.

    Så väljer du rätt vin till höstgrytan
    Dra nytta av Systembolagets cirkeldiagram på hylletiketterna. De visar hur vinet upplevs utan mat. Fyllighet, strävhet och fruktsyra anges vid varje vin. Foto: Lee Kearney

    När man vet hur matens smaker ändrar hur vi upplever vinsmakerna blir det lättare att matcha mat och vin harmoniskt.
    Varje grundsmak i mat stärker eller försvagar samma eller andra grundsmaker i vinet. Det vi kallar grundsmakerna är sött, surt, salt, beskt (bittert) och umami. Här nedan får du hjälp att matcha olika sorters grytor med passande vin.
    Hitta recept på höstgryor här >>

    Gryta med sötma

    Om grytan har mycket söta smaker, som till exempel paprika, rotfrukter, lök, portvin eller syrlig frukt som aprikoser, kan vinet kännas syrligare, strävare och bittrare än när det dricks utan mat.
    VÄLJ rödvin med ungefär halvfyllda cirkeldiagram för strävhet och syra. Gärna ett som växt
    i varm region, vilket ger fruktsötma.
    Bild 1151603
    2786 Campo Viejo Crianza, Spanien, 79 kronor.
    Bild 1151604
    75416 Barone Montalto, Italien, 83 kronor.

    Syrlig gryta

    Har maten påtaglig syra, som surkål, apelsinsky, lingon eller syrad grädde verkar vinet sötare, mjukare och samtidigt mindre beskt och strävt än normalt.
    VÄLJ rött vin med rejäl syra och gärna sträva tanniner.

    Bild 1151605
    3169 Amaltea de Loxarel, Spanien, 79 kronor.

    Bild 1151606

    22300 Fontanafredda Ebbio, Italien, 99 kronor.

    Gryta med sälta

    Salta grytor, med grönmögelost, sardeller eller rimmat fläsk i eller saltgurka till smakar bäst med uttalat syrligt rödvin med viss strävhet.
    VÄLJ extra allt: Märkbar syra och fruktsötma, hög alkoholhalt, tuffa tanniner och markerad beska.

    Bild 1151607
    71663 Ville di Antanè Ripasso, Italien, 99 kronor.

    Bild 1151608

    2358 Pasqua Amarone, Italien, 199 kronor.

    Kryddig gryta med brynt kött

    Grytor med inslag av besk smak, som välbrynt kött, rotsaker, pepprighet, kål eller sockerärter, gör att rödvin smakar både sötare och beskare, mera tanninrikt och kryddigt och mindre syrligt än om enbart vinet smakades.
    VÄLJ mjukt (låg strävhet) men småfylligt rödvin med låg fruktsötma och beska, men med märkbar syra.

    Bild 1151609
    6302 Gurra Gurra Creek, Australien, 79 kronor.

    Bild 1151610
    74087 Lynx Petite Sirah Zinfandel, USA, 89 kronor.

    Kött- och svampgryta

    Umami är den sötsalta smaken av vällagrat protein, tydlig i bland annat mörat kött, ost, buljong, svamp och sojaprodukter. Umami gör vinsmaken mera besk och sträv. 
    VÄLJ ett medelfylligt rött vin som är mjukt, utan bitter ton, utan överdriven syra, gärna med lite fruktsötma, till umamidominerad gryta. Vintypen hittas ofta i varma vinregioner.

    Bild 1151611
    12799 Muriel, Spanien, 69 kronor.

    Bild 1151612
    2293 Château de Pierreux, Frankrike, 99 kronor.

     

     

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!