Matskola: Få koll på pastan
Långa, smala, tjocka, platta, skruvade, snäckformade och räfflade. Det finns oändligt många olika pastasorter. Vi dyker ner i pastakastrullen och hittar pasta för alla smaker.

FarfalleFarfalle betyder fjärilar, och den lilla rosetten är fastare kring midjan. Grädd- och tomatsåser passar bra till denna lilla pasta med stor yta och såsvänliga veck. Den passar också bra i gratäng och pastasallad. | |
LasagneLasagne är egentligen namnet på plattorna och inte på rätten. När det står lasagne al forno i menyn betyder det helt enkelt att den tillagats i ugnen. Lasagneplattorna varvas oftast med köttfärssås och béchamelsås och gratineras. De kan användas som de är men förkokas de något suger de inte upp lika mycket av gratängsåsen. | |
VermicelliVermicelli betyder små maskar och är en av många sorters trådpasta, tunn pasta med mycket kort koktid. Andra sorter är capellini och capelli di angelo (änglahår). Det här är klassisk sopppasta, som läggs i strax innan soppan ska serveras. Förvirrande nog är det som i Italien kallas vermicelli en lång pastasort aningen tjockare än spagetti. | |
SpagettiSpagetti betyder små strängar och är långa tunna strån som passar bra med oljebaserade såser. Den som gillar den här typen av pasta kan också prova linguine, platta strån som ofta serveras med olika typer av skaldjur, eller bucatini, lite tjockare ihåliga strån. | |
RisoniDe små pastagrynen uppkom ursprungligen som ersättare för ris. Risoni passar bra i soppa, krämig pastasallad, eller som fuskrisotto kokt i vitt vin och buljong, med en klick smör och riven parmesan tillsatt på slutet. | |
GnocchiGnocchipastan ska inte förväxlas med potatisgnocchi, små mjuka klimpar som görs på kokt potatis. Den skålade formen gör att gnocchi fångar upp sås bra. Annan skålformad pasta är conchiglie och den mindre orecchiette.
| |
TagliatelleTagliatelle är en slags bandpasta, och passar bra ihop med en sås med lite större bitar i. Paglia e fieno betyder halm och hö och är namnet på tagliatelle där hälften av nystanen är gröna. Andra typer av bandpasta är fettuccini och papardelle. | |
PennePenne finns i många varianter och när de är räfflade som på bilden kallas de penne rigate. De snedskurna rören passar till många sorters såser, gärna gräddiga eller lite tjockare, och deras stadiga form gör dem utmärkta att ugnsgratinera. De kan ersättas med till exempel rigatoni. | |
FusilliFusilli är spiralformad pasta som kommer i många varianter. Fusilli bucati till exempel är ihåliga och tar upp extra mycket sås. Fusilli håller mustiga såser med bitar i bra, men även gräddsåser. Annan spiralformad pasta är till exempel girandoles torsades. | |
CannelloniDe stora pastarören cannelloni är avsedda att fyllas och gratineras, och namnet betyder just rör. De behöver inte förkokas. Hittar du inte cannelloni kan de ersättas med färska eller förkokta |
Hitta mängder med härliga pastarecept här >>