• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Matskola: Få koll på pastan

    Långa, smala, tjocka, platta, skruvade, snäckformade och räfflade. Det finns oändligt många olika pastasorter. Vi dyker ner i pastakastrullen och hittar pasta för alla smaker.

    Matskola: Få koll på pastan
    Bild 1151557

    Farfalle

    Farfalle betyder fjärilar, och den lilla rosetten är fastare kring midjan. Grädd- och tomatsåser passar bra till denna lilla pasta med stor yta och såsvänliga veck. Den passar också bra i gratäng och pastasallad.
    Tips! Servera med en gräddig sås med vitt vin, saffran och små mjälla bitar lax som fått koka med mot slutet.

    Bild 1151558

    Lasagne

    Lasagne är egentligen namnet på plattorna och inte på rätten. När det står lasagne al forno i menyn betyder det helt enkelt att den tillagats i ugnen. Lasagneplattorna varvas oftast med köttfärssås och béchamelsås och gratineras. De kan användas som de är men förkokas de något suger de inte upp lika mycket av gratängsåsen.
    Tips! Gör en vegetarisk variant på lasagne genom att varva tomatsås, béchamelsås, grillad aubergine och squash, kokta skivade rödbetor och en god get- eller fetaost.

    Bild 1151559

    Vermicelli

    Vermicelli betyder små maskar och är en av många sorters trådpasta, tunn pasta med mycket kort koktid. Andra sorter är capellini och capelli di angelo (änglahår). Det här är klassisk sopppasta, som läggs i strax innan soppan ska serveras. Förvirrande nog är det som i Italien kallas vermicelli en lång pastasort aningen tjockare än spagetti.
    Tips! Servera vermicelli eller annan tunn trådpasta i en god hemgjord kycklingbuljong med strimlad kyckling och färsk spenat. En klick pesto är gott i!

    Bild 1151560

    Spagetti

    Spagetti betyder små strängar och är långa tunna strån som passar bra med oljebaserade såser. Den som gillar den här typen av pasta kan också prova linguine, platta strån som ofta serveras med olika typer av skaldjur, eller bucatini, lite tjockare ihåliga strån.
    Tips! Prova klassikern Olio, aglio e peperoncino: Fräs tunnskivad vitlök och smulad torkad chilifrukt i generöst med god olivolja i några minuter utan att det tar färg. Vänd ner den nykokta pastan och blanda om. Smaka av med salt och servera som det är eller med rikligt med riven parmesanost.

    Bild 1151561

    Risoni

    De små pastagrynen uppkom ursprung­ligen som ersättare för ris. Risoni passar bra i soppa, krämig pastasallad, eller som fuskrisotto kokt i vitt vin och buljong, med en klick smör och riven parmesan tillsatt på slutet.
    Tips! Koka risoni al dente enligt anvisning på förpackningen, häll av i durkslag, och vänd ihop med riven ädelost och crème fraîche i kastrull över värme tills osten har smält. Servera till exempelvis grillad kyckling.

    Bild 1151562

    Gnocchi

    Gnocchipastan ska inte förväxlas med potatisgnocchi, små mjuka klimpar som görs på kokt potatis. Den skålade formen gör att gnocchi fångar upp sås bra. Annan skålformad pasta är conchiglie och den mindre orecchiette.
    Tips! Servera gnocchin med en enkel tomatsås på schalottenlök, vitlök, krossad tomat av hög kvalitet och rejält med smör i såsen. Smaka av såsen med salt, peppar och socker. Riv över parmesanost vid servering.

     

     

    Bild 1151563

    Tagliatelle

    Tagliatelle är en slags bandpasta, och passar bra ihop med en sås med lite större bitar i. Paglia e fieno betyder halm och hö och är namnet på tagliatelle där hälften av nystanen är gröna. Andra typer av bandpasta är fettuccini och papardelle.
    Tips! En riktigt lyxig pastamiddag får du med tagliatelle, en omsorgsfullt lagad köttfärssås, ostsås, smörstekt spenat och rostade pinjenötter. Extra allt är extra gott! Se recept här >>

    Bild 1151564

    Penne

    Penne finns i många varianter och när de är räfflade som på bilden kallas de penne rigate. De snedskurna rören passar till många sorters såser, gärna gräddiga eller lite tjockare, och deras stadiga form gör dem utmärkta att ugnsgratinera. De kan ersättas med till exempel rigatoni.
    Tips! Gör en penne carbonara med stekt pancetta, skivad gyllenstekt squash och en sås på äggulor, grädde och parmesanost. Vänd ner allt i varm kastrull eller panna och rör om tills såsen precis blir krämig. Var frikostig med svartpepparn!

    Bild 1151565

    Fusilli

    Fusilli är spiralformad pasta som kommer i många varianter. Fusilli bucati till exempel är ihåliga och tar upp extra mycket sås. Fusilli håller mustiga såser med bitar i bra, men även gräddsåser. Annan spiralformad pasta är till exempel girandoles torsades.
    Tips! Fräs vitlök i olivolja utan att den tar färg, tillsätt klyftade körsbärstomater, låt puttra några minuter, smaka av med salt, svartpeppar och en gnutta socker. Vänd ner nykokt fusilli, mozzarellabitar och strimlad basilika och låt osten smälta något. En god och enkel vardagspasta.

    Bild 1151566

     Cannelloni

    De stora pastarören cannelloni är avsedda att fyllas och gratineras, och namnet betyder just rör. De behöver inte förkokas. Hittar du inte cannelloni kan de ersättas med färska eller förkokta
    lasagneplattor som rullas kring fyllningen.
    Tips! Gör en fyllning av vitlöksfräst spenat, ricottaost, hackade valnötter och riven parmesan eller pecorino. Smaka av med salt och svartpeppar. Fyll rören och lägg i en ugnsform och gratinera med tomat- eller béchamelsås och riven ost.

    Hitta mängder med härliga pastarecept här >>

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!