Enheter och omvandlingstabell
Vill du omvandla enheter i ett recept? Hur mycket rymmer en kaffekopp, vad motsvarar 300 Farenheit i Celsius och hur många matskedar går det på en deciliter? Du hittar svaren här i vår enkla och smidiga omvandlingstabell för mått och enheter.

Måttenheter i hushållet
Vikt:
1 kilo (kg) = 1 000 g
1 gram (g) = 1 000 mg
1 milligram (mg) = 0.001 g
Volym:
1 liter (l) = 10 dl = 100 cl = 1 000 ml
1 deciliter (dl) = 10 cl = 100 ml
1 centiliter (cl) = 10 ml
1 millimeter (ml) = 0.001 l
Måttsatsens enheter:
1 dl = 6,7 msk = 100 ml
1 matsked (msk) = 3 tsk = 15 ml
1 tesked (tsk) = 5 kryddmått = 5 ml
1 kryddmått = 1 ml
I äldre recept:
1 tekopp (tkp) = ca 2.5 dl
1 kaffekopp (kkp) = ca 1.5 dl
Stycketal
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 st
1 tjog = 20 st
Engelska och amerikanska mått
Vikt
1 hundred weight (Brit cwt) = 112 pounds = 50,8 kg
1 US Centerweight (US cwt) = 100 pounds = 45,4 kg
1 stone = 14 pounds = 6,35 kg
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 g
1 ounce (o) = 28,35 g
Volym (amerikansk)
1US gallon = 4 liquid quarts = 3,7851
1 liquid quart = 2 liquid pints = 9,5 dl
1 liquid pint = 16 US fl.oz = 4,73 dl
1 liquid pint = 2 cups = 4,73 dl
1 cup = 8 US fl oz = 2.37 dl
1 US fluid ounce (US fl oz) = 29,6 ml
1 dry quart = 2 dry pints = 1,1 l
1 dry pint = 5,51 dl
Volym (engelsk)
1 imperial gallon = 4,55 l
1 pint = 2 cups = 5,68 dl
1 cup = 10 Brit fl oz = 2,84 dl
1 British fluid ounce (Brit fl oz) = 28,4 ml
Gamla svenska måttenheter
Vikt
1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 l
1 lod = 4 kvintin = 13.3 g
1 kvintin = 3.32 g
1 ort = 100 korn = 4.25 g
1 korn = 0,0425 g
Volym
1 skäppa = 6 kappar = 27,49 l
1 kappe = 1 ¾ kanna = 4,58 l
1 kanna = 2 stop = 2,62 l
1 stop = 4 kvarter = 1.31 l
1 kvarter = 4 jungfrur = 0.33 l
1 jungfru = 0,082 l
Stycketal
1 val = 20 kast = 80 st
1 kast = 4 st
1 toft = 12 st
1 skrock = 60 st
Längdmått
1 aln = 2 fot = 0.59 m
1 fot = 10 tum = 2,97 dm
1 tum = 10 linjer = 2,97 cm
1 linje = 2,97 mm
Måttomvandling
Mjölsort | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g | 1 liter, ca g |
---|---|---|---|---|
Blandmjöl (2-4 sädesslag) | 50-55 | 7-9 | - | 500-550 |
Bovetemjöl | 60 | 9 | - | - |
Grahamsmjöl | 60 | 9 | - | 600-625 |
Kornmjöl | 50-55 | 7-8 | - | 475-500 |
Kruskakli | 20 | 3 | - | - |
Maizena | 55 | 8 | 3 | - |
Potatismjöl | 80 | 12 | 4 | - |
Rågmjöl, fint | 50-55 | 7-8 | - | 500-550 |
Rågsikt | 55-60 | 8-9 | - | 550-575 |
Vetekli | 35 | 5 | - | - |
Vetemjöl | 60 | 9 | 3 | 575-625 |
Sockersort | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Farinsocker | 70 | 10 | - |
Florsocker | 60 | 9 | - |
Honung | 120 | 18 | - |
Pärlsocker | 60 | 9 | - |
Sirap | 140 | 20 | - |
Strösocker | 85 | 12 | - |
Vaniljsocker | - | 8 | 3 |
Matfett | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Ister (absolut rent matfett), smält | 85 | 12 | - |
Margarin och smör, fast | 95 | 15 | 5 |
Margarin och smör, smält | 90 | 13 | 4 |
Olja | 90 | 13 | 4 |
Mjölkprodukt | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Keso | 100 | - | - |
Mjölkpulver | 50 | 7 | 2 |
Ost, riven | 35-40 | 5-6 |
Bakprodukt | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Bakpulver, bikarbonat | - | 15 | 5 |
Havregryn | 35-40 | 5 | - |
Hasselnötskärnor | 65 | 10 | - |
Kakao | 40 | 6 | 2 |
Kokos, riven | 35 | 5 | |
Linfrö, hela | 65 | 10 | - |
Mandelspån | 25-35 | - | - |
Russin, kärnfria | 50-70 | 8-10 | - |
Sötmandel, bittermandel | 65 | 10 | - |
Salt | 125 | 19 | 6 |
Sojaprotein, pulver | 35 | 5 | - |
Ströbröd | 45-60 | 7 | - |
Valnötskärnor | 40 | - |
Exempel på vad några vanliga ugnstemperaturer i grader Celsius motsvarar i Fahrenheit
Celsius | Fahrenheit |
---|---|
125 | 257 |
150 | 302 |
175 | 347 |
200 | 392 |
225 | 437 |
250 | 482 |