• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Teff och canihua - den nya supermaten?

  Har du hört talas om teff och canihua? Det är fröer som kallas den nya supermaten och spås komma att ersätta quinoa på sikt.

  Teff och canihua - den nya supermaten?
  Försäljningen av Teffmjöl har ökat stort på senare tid. Foto: Pinterest

  I takt med att glutenintoleransen ökar i världen samtidigt som allt fler frivilligt väljer att skippa gluten, ökar efterfrågan på glutenfria alternativ. När det etiopiska teff och sydamerikanska canihua nu sprider sig i världen som alternativ till quinoa är det därför många som jublar. Fröerna har funnits i flera tusen år, men det är först nu "nya quinoan" blir tillgänglig i övriga världen.

  Med dess höga rikedom på kalcium, järn och protein spås de glutenfria fröerna bli quinoans efterträdare. Med tanke på canihuans höga fiberhalt och teffs imponerande innehåll av aminosyror är det inte så konstigt.

  - Teff har ett högt innehåll av mineraler och framförallt kalcium, med en 3-5 gånger högre halt än i pasta, bulgur och quinoa, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

  Fröet från Afrika används traditionellt till att baka injera, en tunnbrödsliknande pannkaka som är vardagsmat i Etiopien och Eritrea. Canihua och andra sidan är släkt till dubbelt så stora quinoa och odlas, likt sin släkting, i Anderna. Fröet är ursprungligen en ört, men säljs vanligtvis som det förstnämnda.

  I samband med att bristen på quinoa varit utbredd, har försäljningen av andra glutenfria alternativ tagit fart, och ännu finns det inga tecken på dess avstanning. Snarare tvärtom.

  - Vår försäljning av teffmjöl har ökat 300 % de senaste tre månaderna. Tack vare den stora hälsotrend som råder tror vi absolut att efterfrågan på nya alternativ till quinoa och bovete kommer att öka ytterligare, säger Susanne Hovenäs på Biofood.

   

  Av Alice Gråhns

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!